Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

To νέο αθλητικό νομοσχέδιο που έδωσε στη δημοσιότητα ο Σταύρος Κοντονής και με βάση τα οποία ισχυροποιείται πάρα πολύ ο ρόλος του εκάστοτε υφυπουργού αθλητισμού, αυτά που ξεχωρίζουν είναι:

Τα όσα αναφέρει το άρθρο 1 παράγραφος 3 : «Ο Υπουργός διακόπτει όλα τα πρωταθλήματα και απαγορεύει την έξοδο των ελληνικών ομάδων στην ευρωπαϊκές διοργανώσεις, όποτε το κρίνει απαραίτητο».

Επίσης , στο άρθρο 1 τονίζεται πως "σε ιδιαίτερα δε σοβαρές περιπτώσεις δύναται να προβαίνει και σε ανάκληση της υφιστάμενης ειδικής αθλητικής αναγνώρισης", ενώ στο ίδιο άρθρο και συγκεκριμένα στην παράγραφο 3 αναφέρεται το εξής: "Σε περίπτωση παραβίασης των παραπάνω απαγορεύσεων, πέραν των τυχόν άλλων συνεπειών και κυρώσεων, ο αρμόδιος για τον αθλητισμό Υπουργός δύναται  να επιβάλλει, με αιτιολογημένη απόφασή του και μετά από προηγούμενη κλήση και ακρόαση, πρόστιμα ύψους από είκοσι πέντε (25.000,00) είκοσι πέντε εκατομμύρια (25.000.000,00) ευρώ".

Δύναται επίσης να επιβάλει χρηματικές ποινές σε μέσα ενημέρωσης που προβάλλουν ή ωθούν τη βία, ενώ θα πρέπει να ενημερώνεται για κάθε περίπτωση που υπάρχει υποψία χειραγώγησης αγώνα.

Στο θέμα της διαιτησίας θα υπάρξει διάταξη υποχρέωσης των διαιτητών να καταθέτουν στην ΕΕΑ δηλώσεις της περιουσιακής τους κατάστασης, οι οποίες θα περνούν από έλεγχο, ενώ η ΕΕΑ στο θέμα των προσυνεννοημένων αγώνων θα μπορεί να εισηγείται την απαγόρευση εισόδου στο κουπόνι του Στοιχήματος ομάδων που εμφανίζονται με συχνότητα στους φακέλους που στέλνει η UEFA στην ΕΠΟ και αφορούν αγώνες ύποπτους χειραγώγησης. Ο ρόλος της ΔΕΑΒ θα αναβαθμιστεί με τη θέσπιση "παρατηρητή αποδυτηρίων", ενώ ορίζεται ταυτόχρονα ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή ομάδων στα επαγγελματικά πρωταθλήματα η εύρυθμη λειτουργία των γηπέδων με τη χρήση καμερών, τουρνικέ και ηλεκτρονικού εισιτηρίου, ενώ απαγορεύεται η διακίνηση εισιτηρίων από μη αναγνωρισμένους συνδέσμους.

Ο νέος αθλητικός νόμος προβλέπει ακόμη την ανασυγκρότηση εντός πέντε μηνών των πειθαρχικών και δικαιοδοτικών οργάνων του ποδοσφαίρου, τα οποία θα αποτελούνται πλέον τακτικούς δικαστές.

Πάντως, σε ό,τι αφορά το θέμα της απαγόρευσης εξόδου των ομάδων στην Ευρώπη, αναμένεται με ενδιαφέρον η αντίδραση της ΕΠΟ, αφού με βάση το αυτοδιοίκητο, τις ομάδες στην UEFA τις δηλώνει αυτή και κανείς άλλος δεν έχει δικαίωμα να επέμβει σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά και να απαγορέψει τη συμμετοχή τους στα Ευρωπαϊκά Κύπελλα. Και είναι, μάλλον, απίθανο η Ομοσπονδία να δεχθεί να απεμπολήσει το δικαίωμά της αυτό.

Ο Υφυπουργός Aθλητισμού με αφορμή τη δημοσιοποίηση του νέου σχεδίου νόμου, έκανε δήλωση, στην οποία τονίζεται πως: «Δίνουμε σήμερα στη δημοσιότητα τα αθλητικό νομοσχέδιο με τα επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας και τις αμέσως επόμενες ημέρες, κατόπιν συνεννοήσεως με την Πρόεδρο της Βουλής, θα αποφασιστεί η διαδικασία συζήτησης και ψήφισής του. Ελπίζω οι πάντες να αντιλαμβάνονται την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης για την πάταξη των παθογενειών στον ελληνικό αθλητισμό. Επιζητούμε τη συνεργασία όλων των θεσμοθετημένων φορέων και είμαστε βέβαιοι ότι θα πετύχουμε στον κοινό μας στόχο».