Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

 ΟΤΑΝ δινονται πρακτικες οδηγιες στους διαιτητες   κι αυτές είναι και αναρτημενες στο επισημο σαιτη της ΕΠΟ και δεν εφαρμοζονται η ωρισμενοι τις  τηρουν περιστασιακα επομενο είναι να δημιουργειται μια συγχυση στους φιλαθλους αλλα ακομη και στους εμπλεκόμενους με το ποδοσφαιρο  για το το ισχυει και τι όχι και γιατι δεν υπαρχει μια εννιαια αντιμετώπηση αυτων των περιπτωσεων

ΕΙΔΙΚΑ για τα κρατηματα οι κανονες είναι σαφεστατοι και αναφερουν και τις τιμωριες που επιβαλει ο ρεφερυ όπως και στην περιπτωση που η μπαλα παιζει σε καποιο άλλο σημειο του τερραιν  αλλα μεσα στην περιοχη συντελειται παραβαση,όπως το σπρωξιμο του Ντα Κόστα στον Γιάννου  ,οποτε εκει εχουμε καταλογισμο πεναλτυ και η μπαλα επιστρεφει στην ασπρη βούλα

Οι πρακτικες οδηγιες που εχουν δοθει στους διαιτητες εχουν ως εξης

Παρουσιάζεται αυξημένη εμφάνιση της αντικανονικής χρήση του βραχίονα, ιδιαίτερα πριν από την εκτέλεση ενός λακτίσματος από το σημείο του κόρνερ και ένα ελεύθερο λάκτισμα κοντά στο τέρμα.

Οι διαιτητές πρέπει να ενεργούν προληπτικά πριν από την επανέναρξη του παιχνιδιού με λάκτισμα από κόρνερ / ελεύθερο λάκτισμα και θα πρέπει να εμφανίζονται ξεκάθαρα ότι λαμβάνουν προληπτικά μέτρα. Οι συγκρούσεις μπορεί να αποφευχθούν με την λήψη έγκαιρων προληπτικών μέτρων, π.χ. όταν οι ποδοσφαιριστές σπρώχνονται, ή διαγκωνίζονται μεταξύ τους για να λάβουν θέση είτε μέσα είτε κοντά στην περιοχή του πέναλτι. Οι ποδοσφαιριστές που εντοπίζονται πρέπει να απομονώνονται και να τους γίνεται μια ξεκάθαρη δημόσια προειδοποίηση.

Στις περιπτώσεις που είναι εφικτό, οι διαιτητές πρέπει να χρησιμοποιούν τους βοηθούς τους ώστε να διασφαλίσουν ότι η μπάλα δεν θα εισέλθει ξανά στον αγωνιστικό χώρο μέχρις ότου δώσουν το σήμα για την επανέναρξη του παιχνιδιού.

Είναι σημαντικό κάθε παρόμοια παρεκτροπή μετά τις αρχικές προληπτικές ενέργειες του διαιτητή, να αντιμετωπίζεται με αυστηρότητα:

  •      Πριν να παίξει η μπάλα, το αποτέλεσμα πρέπει να είναι είτε κίτρινη κάρτα είτε κόκκινη κάρτα, ανάλογα με την σοβαρότητα του παραπτώματος.
  •      Αφού η μπάλα παίζεται, οι διαιτητές πρέπει να αντιμετωπίζουν αυστηρά το συνεχιζόμενο κράτημα, σπρώξιμο, κ.λπ., καταλογίζοντας ένα ελεύθερο λάκτισμα ή λάκτισμα από το σημείο του πέναλτι, ανάλογα με το ποια ομάδα διέπραξε το παράπτωμα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ενδέχεται να απαιτούνται περαιτέρω πειθαρχικές κυρώσεις.

Οι διαιτητές φυσικά μπορούν επίσης να λάβουν αυστηρά μέτρα χωρίς αρχική προειδοποίηση!

Πρόσφατα έχει παρατηρηθεί σημαντική βελτίωση και η λήψη αυστηρών μέτρων. Ωστόσο, υπενθυμίζεται στους διαιτητές να συνεχίσουν να λαμβάνουν αυστηρά μέτρα για το κράτημα, τράβηγμα και σπρώξιμο μέσα στην περιοχή του πέναλτι και να εφαρμόζουν την διαδικασία που συστήνεται!

 Πέναλτι

 Ένα πέναλτι καταλογίζεται εάν ένας παίκτης υποπέσει σε ένα από τα  παραπτώματα που τιμωρούνται με άμεσο ελεύθερο λάκτισμα, μέσα στην δική του περιοχή πέναλτι, ανεξάρτητα από την θέση της μπάλας, με την προϋπόθεση όμως ότι αυτή είναι μέσα στο παιχνίδι ("παίζεται").