Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Στον όμορφο και γραφικό Αστακό πραγματοποιήθηκε το διήμερο 5-6 Σεπτεμβρίου 2014 το καθιερωμένο πλέον ετήσιο σεμινάριο διαιτησίας που τείνει να γίνει θεσμός για τους Αιτωλοακαρνάνες διαιτητές, με επίσημο καλεσμένο -και εκ των ομιλητών- τον αναπληρωτή πρόεδρο της ΚΕΔ/ΕΠΟ κ. Δημήτρη Καλύβα.
Η νέα διοίκηση της ΕΠΣΝΑ, με μπροστάρη τον επανεκλεγέντα πρόεδρό της, Παναγιώτη Παπαχρήστο, σε συνεργασία με την επιτροπή διαιτησίας και την διοίκηση του Συνδέσμου Διαιτητών Ποδοσφαίρου Ν. Αιτωλ/νίας( με επικεφαλής τον δραστήριο προεδρο Σπύρο Τομαρά) , ένωσαν τις δυνάμεις τους και φέτος με σκοπό την όσο το δυνατόν καλύτερη επιμόρφωση και προετοιμασία των διαιτητών μας σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο , λίγες μόλις ημέρες πριν την έναρξη των επίσημων υποχρεώσεών τους. Σε μια χρονιά που αναμένεται δύσκολη και αρκετά απαιτητική, καθώς και οι τρεις κατηγορίες των τοπικών μας πρωταθλημάτων έχουν αναβαθμιστεί, οι διαιτητές μας δείχνουν έτοιμοι πλέον από κάθε άποψη (εκγύμναση και γνώση κανονισμού) να ανταποκριθούν στις νέες προκλήσεις.

Τον "χορό" των καθιερωμένων χαιρετισμών άνοιξε ο νέος πρόεδρος της ΕΔ/ΕΠΣΝΑ κ. Βασίλης Νικολέτας (Σπ.Τομαράς και Π. Καψάλης τα μέλη ,που ει αι και στην σχετικη φωτογραφια)) ο οποίος ευχήθηκε καλή ποδοσφαιρική χρονιά σε όλους τους παρευρισκόμενους.και φυσικα ο προεδρος της Ενωσης Παναγιωτης Παπαχρήστος που είναι παντα διπλα στους διαιτητές και στον συνδεσμο .

Στην συνέχεια στο βήμα ανέβηκε ο "οικοδεσπότης" δήμαρχος Ξηρομέρου κ. Ερωτόκριτος Γαλούνης, ο οποίος αφού καλωσόρισε στην όμορφη πόλη του, διαιτητές και εκλεκτούς καλεσμένους, δήλωσε φίλος και φίλαθλος του ποδοσφαίρου, αλλά και μελλοντικός αρωγός τέτοιων προσπαθειών που σκοπό έχουν την αναβάθμιση του επιπέδου του ποδοσφαίρου και της διαιτησίας του νομού.

Λίγο πριν την παρουσίαση του δικού του θέματος ο Δημήτρης Καλύβας, στον δικό του χαιρετισμό υπογράμμισε ότι ανταποκρίθηκε με ευκολία στο κάλεσμα της ΕΔ/ΕΠΣΝΑ να διδάξει στο σεμινάριο του Αστακού, υπενθυμίζοντας και κάνοντας γνωστό στους παρευρισκόμενους ότι σε αντίστοιχο σεμινάριο με βασικό διοργανωτή τον Σύνδεσμο Διαιτητών Ποδοσφαίρου Αιτωλοακαρνανίας στο Καρπενήσι, πριν χρόνια, είχε πραγματοποιήσει την πρώτη του διδασκαλία σαν νέος καθηγητής διαιτησίας.

"Τίποτα δεν είναι τυχαίο στην διαιτησία, ο βασικός άξονας αποτελείται από την γνώση και μελέτη του κανονισμού, σε συνδυασμό με την άριστη φυσική κατάσταση, ενώ θα πρέπει να έχετε και να βάζετε στόχους, χρειάζεται συνέχεια και συνέπεια" ήταν τα λόγια του αναπληρωτή προέδρου της ΚΕΔ/ΕΠΟ απευθυνόμενος στους διαιτητές.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε επίσης και ο περιφερειάρχης διαιτησίας (υπεύθυνος β´ περιφέρειας) Ηλίας Μαζαράκος ο οποίος συνοδευόταν από τον πρόεδρο της ΕΠΣΝ. ΑΡΤΑΣ κ. Αθανάσιο Τρομπούκη.

Τους εθιμοτυπικούς χαιρετισμούς από βήματος συνέχισε ο πρώην πρόεδρος της ΚΕΔ/ΕΠΟ, πρώην διεθνής διαιτητής και πρώην μέλος της επιτροπής διαιτησίας της ΟΥΕΦΑ κ. Βασίλης Νικάκης, ο οποίος εξήρε ιδιαίτερα τον χαρακτήρα αλλά και την διαιτητική ποιότητα του νυν επικεφαλή της ελληνικής διαιτησίας κ. Χιού Ντάλας. Έκανε μάλιστα γνωστή στο ακροατήριο μια ευτυχή συγκυρία: "σαν σήμερα (σ.σ.: Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου) το 2001 ήμουν παρατηρητής του Σκωτσέζου διαιτητή στον αγώνα Ουγγαρία - Ρουμανία: 0-2 για τα προκριματικά του παγκοσμίου κυπέλλου" και μάλιστα τον είχα βαθμολογήσει με εννέα (9), άριστα, τόνισε ο κ. Νικάκης.

Τον πρόεδρο της τοπικής ομάδας εκπροσώπησε ο Γενικός Γραμματέας κ. Χρήστος Πέττας, ο οποίος στάθηκε στην ανάγκη για καλυτέρευση των αγωνιστικών χώρων.

Βασικοί ομιλητές της πρώτης μέρας του σεμιναρίου ήταν δύο:

- Ο Δ.ΚΑΛΥΒΑΣ . ανέπτυξε το θέμα: "προσυμφωνημένοι αγώνες", τονίζοντας ότι επιταγή της ΟΥΕΦΑ είναι: μηδενική ανοχή σε θέματα διαφθοράς και χειραγώγησης αγώνων. Ιδιαίτερα παραστατικός και μεταδοτικός ο Βοιωτός ισχυρός άνδρας της ελληνικής διαιτησίας κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον και δίκαια στο τέλος απέσπασε τα συγχαρητήρια και το ζεστό χειροκρότημα όλων.

- Ο  ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΨΑΛΗΣ  παρουσίασε ένα ιδιαίτερα σημαντικό και πάντα επίκαιρο για την διαιτησία θέμα με τίτλο: "παίξιμο της μπάλας με το χέρι".Αν και ανήκει στο "φρέσκο αίμα" των εκπαιδευτών, ο κατάφερε να κλέψει τις εντυπώσεις, συνδυάζοντας αρμονικά λόγο και εικόνα, προβάλλοντας και παράλληλα αναλύοντας σχολαστικά τα αντίστοιχα video clips της ΟΥΕΦΑ. Αρκετά επεξηγηματικός και μεταδοτικός κατάφερε να λύσει άμεσα τις όποιες απορίες δημιουργήθηκαν και έδειξε ότι το μέλλον του ανήκει.

Η δεύτερη μέρα του σεμιναρίου ξεκίνησε με πρωινή προπόνηση στο δημοτικό γήπεδο Αστακού υπό την επίβλεψη του Γιώργου Κωνσταντίνου. -Το πρώτο μάθημα του Σαββάτου έκανε ο παρατηρητης  και εκπαιδευτής . Βασίλης Τεροβίτσας, και αφορούσε  την "διαχείριση του αγώνα" δίνοντας χρήσιμες συμβουλές στους διαιτητές.

-Ακολούθησε ο Γρηγόρης Πάνου, με θέμα "παίκτης σε θέση οφ-σάιντ" που ανέλυσε με ιδιαίτερη επιτυχία, καθώς για πολλά χρόνια αγωνιζόταν σαν βοηθός διαιτητής σε κορυφαίο επίπεδο (διεθνής) -Το απόγευμα της ίδιας μέρας ο Χαράλαμπος Χρέλιας ανέπτυξε το θέμα: "διαχείριση ελευθέρων λακτισμάτων" αποκωδικοποιώντας επιτυχώς αρκετές δύσκολες καταστάσεις που συμβαίνουν στον αγωνιστικό χώρο αμέσως μετά τον καταλογισμό ενός ελεύθερου λακτίσματος.

-Ως είθισται τελευταίος ομιλητής ήταν ο  Γιώργος Κωνσταντίνου (οργάνωση προπόνησης κλπ), δίνοντας κατευθύνσεις και συμβουλές στους διαιτητές για τον τρόπο και την μεθοδολογία που θα πρέπει να χρησιμοποιούν στις προπονήσεις τους, ζέσταμα, κυρίως προπόνηση, αποκατάσταση κλπ.

•••Μεταξύ άλλων στον Αστακό διακρίναμε: τον απερχόμενο και επί δύο συναπτά έτη πρόεδρο της ΕΔ/ΕΠΣΝΑ και νυν μέλος της ΕΠΣΝΑ  Χρήστο Παπαχαραλάμπους, τον β´ αντιπρόεδρο της ΕΠΣΝΑ . Ιωάννη Αναστασίου, τον ταμία της ΕΠΣΝΑ . Χρήστο Κόρρα, το μέλος της ΕΠΣΝΑ  Δ.Κανταρέλο, τον παρατηρητή football league και εκπαιδευτή 2ης κατηγορίας Γ.Ταπρατζή, και το μέλος του δ.σ. του Συνδέσμου Διαιτητών Ποδοσφαίρου Αιτωλοακαρνανίας Κ..Ρεντίφη.

•Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σε όλους όσους εργάστηκαν για να πραγματοποιηθεί αυτό το σεμινάριο, αλλά και σε όλους αυτούς που παραβρέθηκαν, ενώ ήδη ξεκίνησαν οι προετοιμασίες για το επόμενο.