Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Στη σέντρα βρίσκεται σήμερα η Γ’ Εθνική και ο εκ των εμπνευστών της αναδιάρθρωσης, Γιάννης Παπακωνσταντίνου, μιλάει στο Onsports για τη νέα κατηγορία, το πραγματικό πρόβλημα του ελληνικού ποδοσφαίρου και τη διαιτησία.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΕΠΟ αναφέρθηκε μιλώντας στο Onsports στην αναγκαιότητα περιορισμού του επαγγελματικού ποδοσφαίρου στην Ελλάδα, αλλά και τους στόχους και τα οφέλη που προσδοκά από τη νέα Γ’ Εθνική. Αναφέρθηκε στα προβλήματα με τα γήπεδα και τους ξένους ποδοσφαιριστές, αλλά και στην πολεμική που δέχεται η διοίκηση της Ομοσπονδίας από πρόσωπα του παρελθόντος

Eιδικώτερα για την κόντρα της ΕΠΟ με μεμονωμενες Ενώσεις καθως δυο απ αυτές το Ηράκλειο και ο Κιλκίς κινήθηκαν νομικα εναντιον της  ομοσπονδίας και αν τωρα εκτονώθηκε η κατασταση η αποκαταστάθηκαν οι σχέσεις ο αναπληρωτης προεδρος απάντησε

 «Το πρόβλημα της ΕΠΟ δεν είναι ούτε η ΕΠΣ Ηρακλείου ούτε η ΕΠΣ Κιλκίς. Είναι μερικοί άνθρωποι που έχουν περάσει στο παρελθόν από την καρέκλα της Ομοσπονδίας και νομίζουν πως τους ανήκει για όλη τους τη ζωή. Αυτοί δημιουργούν το πρόβλημα και μέσα από μπλογκς και δημοσιογράφους. Αυτό είναι το πρόβλημα του ποδοσφαίρου. Ότι εμείς οι ίδιοι οι άνθρωποι που υπηρετούμε το ποδόσφαιρο, το πυροβολούμε. Εγώ είμαι έναν χρόνο στη διοίκηση της ΕΠΟ και θεωρώ ότι κάνουμε αγώνα για τη βελτίωση του ποδοσφαίρου, έχουμε πετύχει πράγματα, όπως το ποδοσφαιρικό μνημόνιο για τις επαγγελματικές ομάδες, την αναδιάρθρωση, την επικοινωνία που έχουμε με το υπουργείο και η καλή συνεργασία, το προπονητικό κέντρο της Εθνικής ομάδας, η υποψηφιότητα για το Euro 2020. Είναι έργα και προσπάθειες που θα αφήσουν πνοή και ζωή στο ποδόσφαιρο της Ελλάδας. Για αυτά παλεύουμε.

Για μένα δεν φταίει ούτε η ΕΠΣ Κιλκίς, ούτε η ΕΠΣ Ηρακλείου. Για μένα φταίνε αυτοί που παρουσιάζονται ως φίλοι σε αυτές τις Ενώσεις και ότι έχουν σχέση μαζί τους και μπορούν να τις σέρνουν αριστερά και δεξιά. Αυτοί φταίνε, αυτοί κάνουν κακό στο ποδόσφαιρο και αν το ποδόσφαιρο έχει αρνητικό πρόσημο είναι εξ αιτίας αυτών. Πρέπει και ο κόσμος να καταλάβει ότι στο ποδόσφαιρο και την ΕΠΟ βρίσκονται άνθρωποι που προέρχονται από τους κόλπους του, μέσα από το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, από Ενώσεις. Δεν είμαστε τεχνοκράτες ή κολεγιόπαιδα, αλλά είμαστε άνθρωποι που τρέχουμε από γήπεδο σε γήπεδο και όσο καιρό θα είμαστε εδώ, θα πασχίζουμε για το καλύτερο».

Οπότε οι σχέσεις της διοίκησης της ΕΠΟ με τις δύο ΕΠΣ έχει αποκατασταθεί….

«Εγώ με τον κ. Τζώρτζογλου μιλάμε, έχουμε πολύ καλή σχέση. Αυτός είναι πρόεδρος στην ΕΠΣ Ηρακλείου, εγώ είμαι στην ΕΠΣ Εύβοιας. Με τον κ. Χατζηαποστόλου μπορεί να μην μιλάμε συχνά, αλλά δεν έχω τίποτα εναντίον του. Δεν έχουμε να χωρίσουμε κάτι. Άλλοι είναι αυτοί που δημιουργούν προβλήματα και είμαι σίγουρος προς πρόκειται για πρόσωπα που έχουν περάσει από την ΕΠΟ. Ίσως είμαι λίγο ρομαντικός, αλλά έτσι νιώθω και αυτά λέω. Κανένας δεν… παντρεύεται την καρέκλα του στην ΕΠΟ, όλοι θα κάνουμε τη θητεία μας και προσπαθούμε να βοηθήσουμε το ποδόσφαιρο να προοδεύσει.

Εγώ πιστεύω ότι όσοι ασχολούμαστε με το ποδόσφαιρο, ερασιτέχνες ή επαγγελματίες παράγοντες, δημοσιογράφοι, θα πρέπει να το προστατεύουμε. Θα πρέπει να συνεργαζόμαστε. Θα πρέπει να υπάρχει αγνή επαφή και συνεργασία μεταξύ μας. Αυτό στην Ελλάδα δεν συμβαίνει. Χωριζόμαστε σε μπλοκ και ο ένας προσπαθεί να ρίξει τον άλλο. Αυτή η διοίκηση που είναι στην ΕΠΟ εδώ και έναν χρόνο, υπάρχουν κάποιοι που την πολεμάνε πριν καν εκλεγεί και δεν σέβονται τη βούληση των 56 Ενώσεων που ψήφισαν. Αυτή η διοίκηση είναι για τέσσερα χρόνια και θα κριθεί για το έργο της και όχι με λάσπες, γιατί βλέπουμε συχνά αισχίστου είδους δημοσιεύματα εναντίον μας».

Ο κύριος λόγος που η ΕΠΟ βρίσκεται στο στόχαστρο είναι η διαιτησία, που θεωρείται το μεγαλύτερο πρόβλημα του ελληνικού ποδοσφαίρου.

«Δεν θεωρώ ότι η διαιτησία είναι το μεγάλο πρόβλημα, αλλά κάποιοι παράγοντες, που στο παρελθόν χρησιμοποίησαν τη διαιτησία. Αυτοί οι παράγοντες που παλαιότερα δημιούργησαν προβλήματα με τη διαιτησία θέλουν τα ίδια προβλήματα να τα φορτώνουν και σε άλλους. Η διαιτησία μόνο στην Ελλάδα απασχολεί τόσο παράγοντες και δημοσιογράφους. Την Πέμπτη στο ματς του ΠΑΟΚ με τη Σαχτέρ το πέναλτι που δόθηκε, αν δινόταν στην Ελλάδα, θα έπρεπε να πέσει η ΕΠΟ, να κρεμαστεί ο Σαρρής και ο Μπριάκος. Τον διαιτητή θα τον κρεμούσαν στην Ελλάδα. Πρέπει να σταματήσει η καχυποψία. Πρέπει κι εσείς οι δημοσιογράφοι να σταματήσετε να ασχολείστε τόσο πολύ, αλλά και κάποιοι παράγοντες που βγάζουν αμέσως ανακοινώσεις για να έχουν αυτοί εύνοια. Ας αφήσουν τη διαιτησία στο απυρόβλητο, ας σταματήσουν να ποινικοποιούν το ποδόσφαιρο μέσω της διαιτησίας και τότε το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα θα φτιάξει. Κακές διαιτησίες υπάρχουν, δεν λέω το αντίθετο».

Και τι κάνει η ΕΠΟ και η ΚΕΔ γι’ αυτές;

«Υπάρχουν ποινές που επιβάλλονται στους διαιτητές, σύμφωνα με τους κανονισμούς της FIFA και της UEFA. Τι θα πρέπει να κάνουμε; Να παίρνουμε κεφάλια. Αν κάποιος διαιτητής κάνει ένα λάθος θα πρέπει να τον συμμορφώσουμε και να τον βελτιώσουμε. Ποτέ στα χρονικά δεν υπήρχαν τόσα επιμορφωτικά σεμινάρια στην Ελλάδα. Οι παράγοντες θα πρέπει να δούμε τι θέλουμε, τι αξίζουμε και τι περιμένουμε από το ποδόσφαιρο».