Αξιολόγηση Χρήστη: 1 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

«Το να είσαι διαιτητής στο σύγχρονο ποδόσφαιρο είναι πολύ δύσκολο. Οι υπεύθυνοι του αγώνα παίρνουν 200 έως 250 αποφάσεις ανά αγώνα - αυτό σημαίνει μία κάθε 22 δευτερόλεπτα- σε δύσκολες και μερικές φορές αμφιλεγόμενες καταστάσεις, κάτω από τεράστια πίεση, και κάθε απόφαση εξετάζεται και επανεξετάζεται από πολλαπλές γωνίες από οπαδούς και ειδικούς. Θέλουμε διαιτητές με ισχυρή προσωπικότητα που παίρνουν ακόμη και αντιλαϊκές αποφάσεις στο γήπεδο αλλά, ταυτόχρονα, θέλουμε να είναι πιο ανοιχτοί και να εξηγούν τι τους οδήγησε να πάρουν συγκεκριμένες αποφάσεις. Λαμβάνουν πολλές πληροφορίες από τον Video Assistant Referee (Var) και είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε και να μοιραστούμε περισσότερες λεπτομέρειες με παίκτες και προπονητές για να τους βοηθήσουμε να καταλάβουν πώς πάρθηκε μια συγκεκριμένη απόφαση.

Η συμπεριφορά παικτών και προπονητών είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό θέμα στο ποδόσφαιρο. Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου των συμμετεχόντων στην τελική φάση του UEFA Euro 2024 τον Απρίλιο, οι προπονητές συμφώνησαν ότι είναι έτοιμοι να εργαστούν για την προώθηση του fair play. Και αυτό ήταν ένα από τα βασικά θέματα στην πρόσφατη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ποδοσφαίρου της UEFA στη Νιόν. Τόσο οι προπονητές όσο και οι παίκτες καλωσόρισαν έντονα και υποστήριξαν τη νέα μας προσέγγιση ως κοινό στόχο για το καλό του ποδοσφαίρου. Το να εξηγήσεις μια απόφαση με 22 παίκτες γύρω σου είναι αδύνατο για έναν διαιτητή. Μπορεί να οδηγήσει σε κατάρρευση της επικοινωνίας, το όμορφο παιχνίδι γίνεται γρήγορα πολύ άσχημο για να το δεις. Σύμφωνα με όλους, βλάπτει την εικόνα του ποδοσφαίρου. Κάποιες αποφάσεις, φυσικά, θα συζητούνται πάντα. Ωστόσο, σε μια προσπάθεια βελτίωσης του status quo, θέλουμε οι διαιτητές να εξηγήσουν πιο ανοιχτά τις αποφάσεις τους σε όλες τις ομάδες που συμμετέχουν στο επερχόμενο UEFA Euro 2024.

Πώς θα το κάνουμε αυτό; Η ιδέα είναι απλή: θα ζητήσουμε από όλες τις ομάδες να διασφαλίσουν ότι ο αρχηγός τους θα είναι ο μόνος παίκτης που θα μιλάει στον διαιτητή. Θα ζητήσουμε από τους αρχηγούς να διασφαλίσουν ότι οι συμπαίκτες τους δεν περικυκλώνουν τον διαιτητή, επιτρέποντας απευθείας συνομιλίες, ώστε η απόφαση να κοινοποιείται έγκαιρα και με σεβασμό. Είναι σημαντικό να υπογραμμίσουμε ότι θέλουμε μόνο τον αρχηγό της ομάδας που επιθυμεί να συζητήσει απόφαση να μπορεί να το κάνει αυτό με τον διαιτητή. Ευθύνη του αρχηγού θα είναι να εξασφαλίσει ότι οι συμπαίκτες του σέβονται τον διαιτητή, να κρατούν αποστάσεις και να μην τον περιβάλλουν. Όποιος παίκτης αγνοεί το ρόλο του αρχηγού του ή/και προσεγγίζει τον διαιτητή δείχνοντας κάποιο σημάδι ασέβειας ή διαφωνίας θα προειδοποιείται. Προφανώς, εάν ο αρχηγός είναι τερματοφύλακας, θα χρειαστεί να οριστεί ένας παίκτης εκτός γηπέδου που θα μπορεί να αναλάβει αυτόν τον ρόλο σε περίπτωση που συμβεί κάποιο περιστατικό στο απέναντι μισό του γηπέδου.

Οι διαιτητές θα ενθαρρυνθούν να είναι ανοιχτοί σε συζητήσεις με αρχηγούς για να προωθήσουν μια υγιή ατμόσφαιρα μεταξύ όλων των μερών. Αυτό θα τους επιτρέψει να χτίσουν εμπιστοσύνη με τους παίκτες και να επιδείξουν το είδος της ηγεσίας που απαιτούν οι σύγχρονοι διαιτητές. Η ομάδα των ειδικών διαιτητών της UEFA και, όπου είναι δυνατόν, ένας διαιτητής τουρνουά θα συναντήσουν κάθε μία από τις 24 ομάδες για να το συζητήσουν αυτό αναλυτικότερα και να μοιραστούν αυτές τις πληροφορίες με τους παίκτες Αγκαλιάζοντας αυτή την προσέγγιση και η ενδυνάμωση των διαιτητών θα οδηγήσει σε αύξηση της ήδη πολύ υψηλής ποιότητας διαιτησίας στις διοργανώσεις μας και καλύτερους αγώνες για παίκτες και φιλάθλους να απολαύσουν κατά τη διάρκεια του τουρνουά. Εάν μπορέσουμε να διευκολύνουμε έναν εποικοδομητικό διάλογο μεταξύ διαιτητών και αρχηγών ομάδων, όλοι θα επωφεληθούν και θα αφήσουμε μια θετική κληρονομιά για το μέλλον αυτού του όμορφου παιχνιδιού. Το παιχνίδι που όλοι αγαπάμε.

Ρομπέρτο Ροζέτι