Ένα διαφορετικό μάθημα πραγματοποιήθηκε χθές στο Σ.Δ.Π.ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ με καλεσμένη την ψυχίατρο-ψυχοθεραπεύτρια και εκλεγμένη περιφερειακή σύμβουλος στον τομέα εξυπηρέτησης του πολίτη ( ανηψιά του τέως διεθνή διαιτητή Νίκου Φιλιππιάδη ) η οποία χωρίς να χρησιμοποιήσει επιστημονικές ιατρικές ορολογίες , με απλά κατανοητά λόγια που ταιριάζουν στο θέμα , κάποιες φορές με επιχειρήματα και παραδείγματα καθήλωσε το ακροατήριο και στο τέλος εισέπραξε τον θαυμασμό το χειροκρότημα και τα συγχαρητήρια των διαιτητών της Θεσσαλονίκης.
Η ομιλία της απλώθηκε και χωρίσθηκε σε τρείς διαφορετικούς χρόνους. Στην ψυχολογική προετοιμασία του διαιτητή πολύ πριν το παιχνίδι όταν ορίζεται να διαιτητεύσει , αφήνοντας πίσω του κάθε τι που τον απασχολεί προσωπικό, οικογενειακό , άγχος στρές , αρνητικές σκέψεις , αντίθετα χαλάρωση και ηρεμία.
Στην διάρκεια του παιχνιδιού τον τρόπο που θα πρέπει να κρατήσει στα ύψη την ψυχολογία του έστω και αν υπέπεσε σε κάποια λαθεμένα σφυρίγματα , να τα ξεπερνά και να είναι μια απλή παρένθεση διαφορετικά το ένα λάθος θα διαδέχεται το άλλο λάθος με απώλεια της αυτοπεποίθησης του το κυριότερο '' όπλο '' του διαιτητή.
Μετά το τέλος του παιχνιδιού ο διαιτητής σε χρόνο ήρεμο πρέπει να κάνει το test αληθείας στον εαυτό του δηλαδη την αυτοκριτική του , αν έμεινε ευχαριστημένος από την απόδοσή του , αν είχε λαθεμένα σφυρίγματα κλπ. Αξιολογεί τα αρνητικά και τα θετικά, Τα αρνητικά τα κλειδώνει στο βιβλιαράκι του και τα αφήνει στο σπίτι και ξεκινά στο επόμενο παιχνίδι με τα θετικά .
Σύμβουλος και οδηγός του το τρίπτυχο ΑΥΤΟΣΥΓΚΕΝΤΩΣΗ - ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.