Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Έγγραφο της ΚΕΔ/ΕΠΟ στην ΕΠΣ Άρτας που αλλάζει τα δεδομένα

       

To επίμαχο έγγραφο που έστειλε στην ΕΠΣ Άρτας η ΚΕΔ/ΕΠΟ

Με αφορμή το ρεπορτάζ του diaititis.gr περί μη νόμιμης παρουσίας του κ. Δάλλα στην ΕΔ της ΕΠΣΗΠ, το PASsports.gr έρχεται σήμερα, μετά από ενδελεχή έρευνα, να «φωτίσει» όλα τα «σκοτεινά» σημεία της «εν λόγω» υπόθεσης.

Είναι αλήθεια ότι σύμφωνα με το άρθρο 9, παράγραφος 2 του κανονισμού διαιτησίας ποδοσφαίρου, η επιλογή του κ. Δάλλα ως μέλους της ΕΔ φαίνεται απολύτως σύννομη και αυτό αποδεικνύεται από τα παρακάτω: «Τα δυο μέλη της επιτροπής διαιτησίας πρέπει να είναι πρώην διαιτητές που πέτυχαν στις αντίστοιχες εξετάσεις. Σε ενώσεις με δύναμη αριθμού σωματείων μικρότερου των 30 και εφόσον δεν υφίσταται ικανός αριθμός διορισμένων παρατηρητών ή εκπαιδευτών, η οικεία ένωση δύναται μετά από έγκριση του Δ.Σ. της Ε.Π.Ο. να ορίζει οποιονδήποτε διαιτητή», αναφέρει χαρακτηριστικά το «εν λόγω» άρθρο.

Αν λοιπόν κάποιος ερμηνεύσει λογικοφανώς τα παραπάνω, διαπιστώνει ότι η επιλογή του κ. Δάλλα, που πέρασε με επιτυχία τις εξετάσεις, είναι καθ΄όλα νόμιμη, οπότε η διοίκηση της ΕΠΣ Ηπείρου λειτούργησε με όλες τις σύννομες διαδικασίες που προβλέπονται.

Ωστόσο, μια άλλη διάσταση στην υπόθεση, δίνει το έγγραφο που έστειλε πρόσφατα η ΚΕΔ/ΕΠΟ, υπογεγραμμένο από τον πρόεδρό της κ. Καραμελίδη, στην ΕΠΣ Άρτας και από το οποίο διαφαίνεται ότι για να είναι κάποιος μέλος της ΕΔ θα πρέπει να βρίσκεται ως αξιολογημένος παρατηρητής ή εκπαιδευτής στους αντίστοιχους πίνακες της ΚΕΔ/ΕΠΟ. Σημειώνει λοιπόν το έγγραφο της ΚΕΔ προς την ΕΠΣ Άρτας: «…σε απάντηση του υπ. αριθμόν…εγγράφου σας, γνωρίζουμε ότι όσοι δεν έχουν υπογράψει διοριστήριο με την ΚΕΔ/ΕΠΟ δεν δύνανται να ορίζονται μέλη των τοπικών επιτροπών διαιτησίας των Ενώσεων».

To ανωτέρω έγγραφο πιθανότατα προέκυψε από την ερμηνεία του ιδίου άρθρου, το οποίο στην παράγραφο 6 αναφέρει ρητά και κατηγορηματικά ότι «ως εκπαιδευτές χρησιμοποιούνται μόνον οι κατέχοντες αρμόδιο διοριστήριο από την ΚΕΔ/ΕΠΟ».

Μετά από αυτήν την εξέλιξη καλείται πλέον η ΕΠΣ Ηπείρου να αντικαταστήσει τον κ. Δάλλα προκειμένου να αποφευχθούν στο άμεσο μέλλον φαινόμενα όπως αυτά που παρουσιάστηκαν στην ΕΠΣ Άρτας, όπου μετά από καταγγελίες σωματείων για κακή σύσταση της ΕΔ και κατά συνέπεια κακό ορισμό διαιτητών επαναλήφθηκαν δύο παιχνίδια κυπέλλου και πιο συγκεκριμένα τα Αναγέννηση Άρτας-Μενίδι και Ερμής Κεραμάτων-Αχιλλέας Νεοχωρίου (σημειώνεται ότι στην ΕΠΣ Άρτας την ΕΔ αποτελούν δύο μη αξιολογημένα μέλη).

Κοντολογίς, οφείλει η ΕΠΣ να θωρακίσει τα νώτα της και να προλάβει παρόμοια φαινόμενα, αφού σε μια αντίστοιχη περίπτωση κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα τόσο το πρωτάθλημα όσο και το κύπελλο, μεσούσης της σεζόν, από τυχόν υποβολές ενστάσεων κακού ορισμού.

Πολλοί ακόμα στην ίδια κατηγορία

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Δάλλας δεν είναι ο μοναδικός εν Ελλάδι που πέτυχε στις εξετάσεις και δεν συμπεριλήφθηκε στους πίνακες της ΚΕΔ/ΕΠΟ, που σημειωτέον ανακοινώθηκαν προ εικοσαημέρου περίπου, αφού πολλοί ακόμα πρώην ρέφερι-επόπτες από διάφορες ΕΠΣ βρίσκονται στην ίδια κατηγορία.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τον πρώην διεθνή διαιτητή Ναούμ Μηντιούρη (Σερρών), τον επί πολλά χρόνια επόπτη Α’ Εθνικής Πλάτωνα Μποζατζίδη (Μακεδονίας), τον πρώην διαιτητή Α’ Εθνικής Κων/νο Ζανετίδη (Δωδεκανήσου), τον πρώην διαιτητή Α’ Εθνικής Ιωάννη Καμινάρη (Θεσσαλίας), τον πρώην επόπτη Α’ Εθνικής Παναγιώτη Χουλιάρα (Θεσσαλίας), τον πρώην επόπτη Α’ Εθνικής Χρυσόστομο Μάνθο (Αχαΐας), τον πρώην διαιτητή Α’ Εθνικής Σταύρο Κρεμαστιώτη (Αργολίδας) και τον πρώην διαιτητή Β’ Εθνικής Γιώργο Μπαλωμένο (Αργολίδας).

Εύλογα θα αναρωτηθεί κανείς πώς είναι δυνατόν οι παραπάνω να πέτυχαν στις εξετάσεις και τα ονόματά τους να μην περιλαμβάνονται στους πίνακες της ΚΕΔ/ΕΠΟ. Κι εδώ, όμως, υπάρχει απάντηση. Μετά από σχετική έρευνα που κάναμε πληροφορηθήκαμε ότι η ΕΠΟ έχει τα δικά της κριτήρια για την επιλογή του κάθε διαιτητή και τα οποία είναι ανεξάρτητα από την επιτυχία του στις εξετάσεις, κριτήρια πάντως που παραμένουν άγνωστα σε μας όσο κι αν προσπαθήσαμε να μάθουμε κάτι περισσότερο.

Αυτό που μάθαμε, πάντως, είναι ότι η πενταμελής επιτροπή της ΚΕΔ/ΕΠΟ που αποφασίζει για τα διοριστήρια και η οποία αποτελείται από τους Καραμελίδη (πρόεδρος), Μπριάκο, Δούρο, Τσαχειλίδη και Καλύβα απέρριψε ομόφωνα, με ψήφους 5-0, όλες τις υποψηφιότητες όσων δεν ενέταξε στους σχετικούς πίνακες και κατά συνέπεια και αυτή του κ. Δάλλα.

Ν. ΣΚΟΥΜΠΟΣ

ΠΗΓΗ www.passports.gr