Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΣΠΑΘΑ ΣΤΟΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΟΥΤΑΚΟ

Ολες οι ομάδες του Πειραιά είναι το ίδιο

Θα σταματήσουμε τα μικρορουσφέτια και θα τηρήσουμε τους κανονισμούς

Θέλανε να με κτυπήσουν ή να δείξουν πως δεν έχουν επαφές με εμένα και καταδίκασαν ικανούς διαιτητές του Πειραιά

Ο Ολυμπιακός είναι διαχρονικός και πρέπει να συνεργάζεται και σήμερα και αύριο με την τοπική ένωση του Πειραιά και όχι μόνο όταν τον χρειαζόμαστε για να βγούμε από στενωπούς

Επεσε το άβατο 31 χρόνων στην ΕΠΣ, όπως είχε γίνει παλιότερα και στον σύνδεσμο διαιτητών

Ο Γιάννης Σπάθας είναι από τους ανθρώπους που είτε αγαπάς, είτε μισείς. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν μπορείς να μη του αναγνωρίσεις ότι είναι αυτό που λέμε «διαόλου κάλτσα». Με μακρά εμπειρία στο χώρο της διαιτησίας και του ποδοσφαίρου θεωρείται μετρ των εκλογικών αναμετρήσεων. Παλαιότερα ήταν αυτός που εκθρόνισε τον Κώστα Δημητριάδη και την ομάδα του από το σύνδεσμο Πειραιά, ενώ πρόσφατα κατέβηκε στο πλευρό του Γιώργου Ανατολάκη  και έβαλε το χεράκι του προκειμένου, όπως λέει ο ίδιος, «να πέσει ένα άβατο 31 ετών στην ΕΠΣ Πειραιά».

Ανθρωπος ιδιαίτερα οργανωτικός, που δεν αφήνει τίποτα στην τύχη του, ο Γιάννης Σπάθας ξεκαθαρίζει ότι πάντα ο λόγος του είναι συμβόλαιο και ποτέ δεν πούλησε τους φίλους του. Οσο για την περίφημη ατάκα περί Ολυμπιακού και Αιγάλεω, που τον συνοδεύει εδώ και καιρό ο νέος αντιπρόεδρος της ΕΠΣ Πειραιά λέει χαμογελώντας πως το είπε όπως ο οποιοσδήποτε άλλος φίλαθλος, αφού είναι βέρος Πειραιώτης, ενώ το Σίτι τύγχανε ιδιοκτησίας αδελφικού του φίλου.

Μιλώντας στο “R” o Γιάννης Σπάθας τόνισε πως η νέα διοίκηση της ΕΠΣ Πειραιά θα κάνει τα πάντα με διαφάνεια με στόχο το κάτι παραπάνω, χαρακτήρισε άδικο να κτυπούν κάποιους διαιτητές ή παράγοντες μόνο και μόνο επειδή είχαν επαφές μαζί του

-Πώς αποφασίσατε  να ασχοληθείτε με τις εκλογές της ΕΠΣ Πειραιά στο πλευρό του Γιώργου Ανατολάκη;

Μπόρεσα να αντιληφθώ ότι κάτι φρέσκο χρειαζόταν στον Πειραιά. Συζήτησα τη σκέψη μου με τα σωματεία, τα οποία την αγκάλιασαν. Απόδειξη ότι όλα τα μέλη του νέου ΔΣ είναι εν ενεργεία παράγοντες των σωματείων. Μπορώ να πω ότι τελικά αυτοί επέλεξαν τον Γιώργο Ανατολάκη, εμένα και τους υπόλοιπους της παρέας μας. Η αλήθεια είναι πως κανείς δεν περίμενε ότι αυτή η παρέα θα έκανε ένα τέτοιο άλμα, ότι θα κέρδιζε με τέτοια διαφορά τις εκλογές.

 Εχουμε δύσκολο δρόμο. Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τα αυτονόητα και να υλοποιήσουμε αυτό που είχαμε πει και προεκλογικά.  Ολες οι διοικήσεις έβαλαν και ένα λιθαράκι σε αυτή την προσπάθεια. Εμείς θα προσπαθήσουμε να κάνουμε κάτι παραπάνω. Ο Πειραιάς έχει παράγοντες «μπαλικούς», καταλαβαίνουν πόσο είναι δύσκολα τα πράγματα και από τη γενική εικόνα και τα προβλήματα της χώρας μας.

-Δεν αναλάβατε το τμήμα της διαιτησίας στην ΕΠΣ, γιατί;

Τον χώρο της διαιτησίας τον αγάπησα, τον αγαπώ και τον υπηρέτησα αποκτώντας πολλούς φίλους εντός του Πειραιά και έξω από αυτόν. Αποφάσισα το 2006 να αυτοδιαγραφώ από τον σύνδεσμο Πειραιά και να φύγω από το χώρο διότι δεν θέλω κανένας να πει πως κάτι που λέω δεν το τηρώ. Τότε, τον Μάρτιο βγήκε το απαλλακτικό βούλευμα για τις γνωστές ιστορίες. Τότε αποφάσισα, παρά τις πολλές παροτρύνσεις συνεργατών μου από τη διαιτησία για να επιστρέψω, ότι εγώ έπρεπε να αποχωρίσω και να αφήσω τον δρόμο ανοικτό στα νέα παιδιά. Κατά την εκτίμησή μου τα έχουν πάει άριστα. Δεν αγκαλιάστηκαν όπως έπρεπε από άτομα του ποδοσφαίρου και της διαιτησίας.  Η ιστορία θα δείξει αν πρόσφερα ή όχι. Δεν είμαι άμοιρος ευθυνών. Ουδείς αλάνθαστος. Αλλά το να κυνηγάμε τον κόσμο επειδή γνωρίζει τον Γιάννη Σπάθα είναι σωστό; Αλλαξα τομέα, τα σωματεία με επέλεξαν ως παράγοντα του ποδοσφαίρου, μου έδειξαν την  αγάπη τους με τις ψήφους που μου έδωσαν στις εκλογές και αυτός θα είναι ο ρόλος μου όσα χρόνια ασχοληθώ ακόμα με το ποδόσφαιρο. Βελτίωση όλων των τομέων του ποδοσφαίρου του Πειραιά. Ο κόσμος έχει αντίληψη και μπορεί να διακρίνει ποιο είναι το καλό και πιο το κακό.

-Εχετε δύσκολο έργο. Ακούγεται ότι υπάρχουν χρέη. Δεν υπάρχει γενικώς χρήμα. Πώς θα αντεπεξέλθετε;

Στο ΔΣ της ΕΠΣΠ μετέχουν τρεις οικονομολόγοι και ένας γιατρός, παράγοντες σωματείων. Και τα υπόλοιπα μέλη είναι εν ενεργεία παράγοντες σωματείων. Ολοι κατανοούν τα προβλήματα. Οι λύσεις είναι δύσκολες, αλλά θα το παλέψουμε. Βρήκαμε κενό ταμείο, οφειλές. Βέβαια για κανένα λόγο, και γι’ αυτό υπερψηφίσαμε τον οικονομικό απολογισμό, δεν θεωρούμε ότι έγινε κάτι μεμπτό. Όμως η πραγματικότητα είναι σκληρή. Προεκλογικά είπαμε πως θα σταματήσουμε την άνιση μεταχείριση των ομάδων με μικρορουσφέτια και θα τηρήσουμε τους νόμους και τις διατάξεις που επιβάλλει η ΕΠΟ. Είμαστε αποφασισμένοι να μην κλείσουμε τα μάτια σε «παρανομίες» ή σε ατασθαλίες οικονομικές για την καρέκλα. Δόξα τω Θεώ στα σπίτια μας έχουμε αρκετές για να καθόμαστε. Θα αντιμετωπίσουμε στο οικονομικό κομμάτι όλα τα σωματεία επί ίσοις όροις. Η ενίσχυση και η βοήθεια ενός σωματείου θα γίνεται με διαφάνεια και αφού τα υπόλοιπα σωματεία του Πειραιά γνωρίζουν το πρόβλημα. Όχι κάτω από το τραπέζι.

- Από το 2002 ο Πειραιάς έχει μόνιμα μόνο έναν διαιτητή στη σούπερ λίγκα. Τι έφταιξε γι’ αυτό και πώς μπορεί να αλλάξει;

Ο Πειραιάς δεν στηρίχθηκε στις δύσκολες στιγμές χωρίς λόγο και αιτία. Μόνο διότι θέλανε να με κτυπήσουν ή να δείξουν πως δεν έχουν επαφές με εμένα. Ένα φοβερό σφάλμα που γίνεται σε όλα τα επίπεδα στην Ελλάδα. Καταδικάζουμε ανθρώπους και καταστάσεις πριν αυτοί απολογηθούν. Χάθηκαν διαιτητές σε κατηγορίες, οι οποίοι σταμάτησαν γιατί είχαν ένα μεμπτό. Ηταν φίλοι της διοίκησης του Γιάννη Σπάθα. Αλίμονο οι διαιτητές να μην έχουν επαφή με τη διοίκησή τους. Τώρα, όμως, η νοοτροπία αυτή πήγε στην πάντα. Ο Πειραιάς έχει διαιτητές για όλες τις κατηγορίες που θα τιμούν τη στολή που φοράνε, το σύνδεσμό του και την ΕΠΟ που θα αγκαλιάσει την προσπάθεια της ΕΠΣ και του συνδέσμου.

-Από αυτά καταλαβαίνουμε ότι ο σύνδεσμος διαιτητών στον Πειραιά δεν πρόκειται να μπει στο περιθώριο…

Η πρόθεση της νέας διοίκησης είναι να έχει συνεργασία με τον σύνδεσμο. Θα παρακολουθεί στενά τα δρώμενα του ποδοσφαίρου και της διαιτησίας με την ίδια αγάπη και το ίδιο μάτι. Και βέβαια όλη αυτή την προσπάθεια του ισιώματος τη έχει αναλάβει ένας παράγοντας που είναι μέσα από τους κόλπους της διαιτησίας, του βόλεϊ, ο Γιώργος Καραμπέτσος με μια έμπειρη επιτροπή, που θα λειτουργήσουν τον νέο ποδοσφαιρικό Πειραιά.

-Η ΕΠΣΠ Πειραιά έχει στις τάξεις της ένας από τους μεγαλύτερους συλλόγους της χώρας, τον Ολυμπιακό. Ποιες οι σχέσεις σας και πόσο σας βοηθάει;

Όλα τα χρόνια που εγώ θυμάμαι ως παλιός ποδοσφαιριστής, διαιτητής ήταν πάντα κοντά στο ποδόσφαιρο του Πειραιά. Εχ ω την άποψη ότι πρώτοι ο νέος πρόεδρος και οι συνεργάτες του κατάλαβαν ότι η κατατελμάτωση  ιδεών και πρακτικών πρέπει να πάρει τέλος.  Ο Ολυμπιακός είναι διαχρονικός και πρέπει να συνεργάζεται και σήμερα και αύριο με την τοπική ένωση του Πειραιά και όχι μόνο όταν τον χρειαζόμαστε για να βγούμε από στενωπούς.