Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά
 

ΩΡΑ 10.53: Ξεκινάει η κατάθεση του Κύρου Βασάρα. Στις 13/8/12 είχε οριστεί να γίνει μια συνεδρίαση της ΚΕΔ. Ζήτησα να κάνουμε μια προεργασία ώστε στη συνεδρίαση να αποφασίσουμε για τα ονόματα. Ενημερώθηκα από Πιλάβιο ότι στη συνεδρίαση θα ήταν τρια μέλη και ότι θα απουσίαζαν οι κ. Σαρρής και Σάββας. Δεν γνωρίζω αν έγιναν τηλεφωνήματα για αναβολή της συνεδρίασης. Είχα συμμετάσχει σε συνεδριάσεις τις προηγούμενες χρονιές.

Στις 1 μ.μ. τελικά συνεδριάσαμε, τότε δεν είχα ευθύνη για ορισμούς διαιτητών στην κατηγορία. Η συμμετοχή μου στην Επιτροπή για τους πίνακες ήταν ισότιμη με τους άλλους δύο. Τα δύο άλλα μέλη μου είπαν ότι δεν υπάρχει λόγος να συζητήσουμε για τους διαιτητές. Η στάση τους ήταν που με πείραξε. Όπως την προηγούμενη χρονιά κάναμε μια διαδικασία για ποιον λόγο δεν επαναλάβαμε την ίδια διαδικασία. Την προηγούμενη χρονιά είχαμε καθίσει από το πρωί και εξετάσαμε αναλυτικά τους πίνακες προτού αποφασίσουμε.

Ήμουν μέλος της ΚΕΔ, έπρεπε να συμμετέχω. Θεώρησα σωστό για τη δική μου ιστορία, να συνεχίσω τη διαδικασία, και να πάρω κάποιες αποφάσεις.  Έπρεπε να βγουν οι διαιτητές, να μπουν στον πίνακα γιατί την επόμενη εβδομάδα ξεκινούσε το πρωτάθλημα. Δεν αναφέρθηκα σε ονόματα όσον αφορά τις αντιρρήσεις μου. Σε τεχνικά θέματα. Στο διάστημα που έγινε το ΔΣ της ΕΠΟ ήμουν σε σεμινάριο της ΟΥΕΦΑ. Μία ημέρα πριν θεώρησα σωστό να ενημερώσω για να γνωρίζουν τι ακριβώς έγινε. Εξέφρασε τις αντιρρήσεις μου με την επιστολή. Δεν αναφέρθηκα ποτέ σε ονόματα, ούτε στην επιστολή μου.

 

Υπήρχαν δημοσιεύματα ότι είπα για παράνομους πίνακες, πράγμα το οποίο δεν έγινε, δεν το ισχυρίστηκα ποτέ. Θεώρησα ότι έπρεπε να ενημερώσω τον πρόεδρο της ΕΠΟ.

 

Σε αντίθεση με τα άλλα μέλη της Επιτροπής, εγώ είχα συμβόλαιο με την ΕΠΟ. Έληξε το καλοκαίρι του 2012, δεν ανανεώθηκε και αποχώρησα. Απλά μετά συνέχισα μέχρι τον Γενάρη του 2013 όπου μου ανακοινώθηκε ότι δεν θα ανανεωθεί η συνεργασία. Η δική μου απασχόληση ήταν να παράγω διαιτητές. Έβγαζα το μοντέλο για την εκπαίδευση των διαιτητών.

 

«Δεν είχα καμία πίεση»

 

Οι Έλληνες διαιτητές είχαν πολύ καλή εκπαίδευση, η οποία μάλιστα ενισχύθηκε με τον ερχομό του Χιου Ντάλας. Δεν θεωρώ λοιπόν, ότι ευθύνεται η εκπαίδευση των διαιτητών για ότι είχε γίνει εκείνη την εποχή και ότι είχε ακουστεί. Αυτός που λέγεται ότι ελέγχεται η ΕΠΟ, πρέπει να το αποδείξει, δεν το κάνει με αποτέλεσμα να έρχομαι μετά ως μάρτυρας σε δίκη. Δεν είχα καμία πίεση όσο διάστημα ήμουν στην ΚΕΔ από κανέναν.

 

Συνέχεια, μετά από τις αξιολογήσεις, όλες οι Ενώσεις ήθελαν κάτι παραπάνω. Γι’ αυτό κι εγώ διαφωνούσα να είναι μεγάλος ο αριθμός των διαιτητών. Ποτέ κανείς δεν μου είπε ότι πρέπει να βοηθήσουμε κάποια Ένωση. Μέχρι τον Ιανουάριο του 2012 όριζα διαιτητές. Ποτέ δεν μου ζητήθηκε να βάλω κάποιον διαιτητή σε παιχνίδι. Η αλήθεια είναι ότι δεν διαφώνησα για τον αριθμό των διαιτητών αλλά για τον αριθμό των υποψηφίων.

 

«Δεν μπορώ να πω ότι διακρίνω δόλο στον Γιάχο»

 

Βεβαίως και γνωρίζω τον κύριο Γιάχο, θυμάμαι τον τελικό του Αστέρα Τρίπολης με τον Ολυμπιακό. Κραυγαλέα λάθη έχουν γίνει σε αγώνες του ελληνικού πρωταθλήματος. Ακόμη και πέντε άτομα να είναι σε έναν αγώνα, μπορεί η συγκεκριμένη στιγμή να έχει διαφύγει και από τον επιπρόσθετο. Και στον συγκεκριμένο αγώνα υπήρχαν πέντε διαιτητές. Δεν μπορώ να πω ότι διακρίνω ότι υπάρχει δόλος σε αυτό το γεγονός. Λάθη γίνονται, τα συνεχόμενα λάθη δεν συγχωρούνται. Αν από κάποιον επηρεαστεί ο διαιτητής, το νούμερο ένα είναι ο παράγοντας. Δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός για να δεις, αν ένας διαιτητής κάνει συνεχόμενα λάθη υπέρ μιας ομάδας.

 

Οι διαιτητές είναι μόνοι τους και μόνοι πρέπει να υπερασπιστούν τον εαυτό τους. Είχα την τύχη να έχω 15 χρόνια στην Α’ εθνική, εγώ ξέρω τι έχω περάσει. Ορισμένες στιγμές υπάρχουν άστοχες δηλώσεις που οπλίζουν το χέρι κάποιου τρελού. Δεν έχω απόδειξη, ένδειξη να πω κάποια πράγματα για κάποιο γεγονός.

 

Απαντάει σε ερωτήσεις του εισαγγελέα κ. Λακαφώση.

 

Για να έχουμε απαρτία έπρεπε να ήταν τρία μέλη στη συνεδρίαση. Ξέραμε ότι η συνεδρίαση θα γίνει στις 11.00. Ήμουν εκεί και περίμενα. Ο Πιλάβιος μου είπε ότι ο Σαρρής και ο Σάββας δεν θα ήταν για να μην επηρεάσει την κρίση και των υπόλοιπων μελών, δεδομένου ότι ακολουθούσαν εκλογές στην ΕΠΟ.

 

Ότι ακούς, ακούμε όλοι. Ποτέ δεν υπήρξαν πρόεδρος στην Επιτροπή Διαιτησίας στην Ελλάδα. Αυτό το έλεγαν κάποιοι που ήθελαν να βλέπουν τον Βασάρα, να προΐσταται στην ΚΕΔ. Εκείνη την περίοδο ήμουν μέλος με συγκεκριμένη αρμοδιότητα, δεν όριζα διαιτητές εγώ.

 

Στις 13/8 έγινε πραγματική συνεδρίαση. Στις συνεδριάσεις για τους πίνακες δεν κρατούσαμε πρακτικά. Το ποιος έλεγε ναι, ποιος έλεγε όχι για ένα διαιτητή, δεν υπάρχει πουθενά καταχωρημένο. Στη συνεδρίαση της Επιτροπής, που μπορεί να μην είχε διάρκεια πέντε λεπτά αλλά 40, εγώ είπα εξέφρασα τις αντιρρήσεις μου, τις εξέφρασα με την επιστολή μου. Οι αντιρρήσεις μου δεν ήταν επί ονομάτων, δεν καταγραφήκαν πουθενά.

 

Ο κ. Λακαφώσης διαβάζει την κατάθεση Βασάρα και σχολιάζει: «Οι αντιρρήσεις σας ήταν επί προσώπων, θέλω να μου πείτε ποιοι έπρεπε να μπουν και δεν μπήκαν, και ποιοι δεν μπήκαν παράνομα».

 

Βασάρας: Είπα να εφαρμοστούν πιο κλειστά κριτήρια. Κριτήριο ήταν η απόδοση των διαιτητών. Θυμόμουν ότι ένα από τα κριτήρια, δεν μπορούσαμε να είχαμε διαιτητές πάνω από 41. Η δική μου αντίρρηση ήταν ότι ένας διαιτητής που πέρασε τα τεστ, επειδή ήταν 42, δεν έπρεπε να τον αποκλείσουμε. Εξέφρασε με την εμπειρία που είχα κάποιες απόψεις. Ζήτησα να υπάρχουν και υποψήφιοι ανόδου που τον εφάρμοσα πρώτη φορά εγώ. Διαιτητές β’ εθνικής έπαιξαν Κύπελλο και Α’ Εθνική και πήραν εμπειρίες. Ήθελα να τους κατευθύνω σε μία λογική, να μην καταστραφεί κάποιος διαιτητής από ένα παιχνίδι. Δεν αναφέρθηκα σε ονόματα. Διεθνής βοηθός που είχε σταθερή απόδοση βγήκε από τον πίνακα επειδή είχε την ατυχία να είναι 41.

 

Το όλο θέμα ήταν η στάση, έλλειψη σεβασμού. Οι αντιρρήσεις ήταν επί των αρχών. Δεν είπα ότι κάτι έγινε παράνομα, είχα ζητήσει από τα μέλη να συναντηθούμε σε προγενέστερο στάδιο. Δεν διαφώνησα επί συγκεκριμένων ονομάτων αφού έβλεπα ότι και να πω δύο θα ήταν. Αποδεκτό ήταν, δημοκρατία έχουμε.

 

Λακαφώσης: Τι σημαίνει αυτό που καταθέσατε ότι «με αναγκάζετε να απέχω»;

 

Βασάρας: Όταν λέω απέχω, δεν σημαίνει απέχω από τη συνεδρίαση, Μου έδωσαν μία λίστα, ήταν τζάμπα κόπος, να πω εγώ τι; Είχαν έτοιμο τον πίνακα. Έκανα ερωτήσεις, πήρα τις απαντήσεις μου. Το χαρτί που μου έδωσαν με τα ονόματα, ήταν αυτό που αναρτήθηκε. Πάτησαν ένα κουμπί, τους έστειλαν στο γραφείο Τύπου και αναρτήθηκε. Μετά την ανάρτηση δεν έκανα κάτι…

 

Δεν υπήρξε καμία απάντηση από τον πρόεδρο της ΚΕΔ για την επιστολή μου. Θεωρώ ότι η στάση του Δούρου και του Μπριάκου στη συνεδρίαση ήταν αλαζονική. Η στάση τους απέναντι στο πρόσωπο μου, ήταν λάθος. Έπρεπε να ενημερώσω ότι καλό θα ήταν τέτοιες στάσεις να μην γίνονται στο μέλλον.

 

Στα πλαίσια να επιβεβαιώσω την ορθή ανάρτηση των πινάκων στην ιστοσελίδα έβαλα την υπογραφή μου.

 

Οι διαιτητές που προστέθηκαν στον πίνακα εκείνη την περίοδο, δεν είχαν κάτι επιλήψιμο. Ορισμένοι ήταν και από τη λίστα των διαιτητών που ήταν υπό προαγωγή.

 

Δημακόπουλος: Είχατε κάποιο στοιχείο για σκοπιμότητα στην επιλογή των διαιτητών που προστέθηκαν στον πίνακα;

 

Βασάρας: Όχι δεν υπήρχε κάτι τέτοιο.

 

Δημακόπουλος: Ποια είναι η γνώμη σας για Χιου Ντάλας;

 

Βασάρας: Ήταν μέλος της ΚΕΔ, είχε τον έλεγχο της εκπαίδευσης της πρώτη κατηγορίας. Για πολύ λίγο χρονικό διάστημα είχε και την ευθύνη των ορισμών. Για μένα είναι ένας αξιόλογος και εξαιρετικός άνθρωπος. Σύμφωνα με το συμβόλαιο του έρχονταν ορισμένες μέρες, κάθονταν και έφευγε.

 

Με το άκουσμα σε διάφορα μέσα ότι μίλησα για παράτυπη οργάνωση στην αξιολόγηση των διαιτητών, έστειλα την επιστολή. Του είπα του Σαρρή ότι δεν τέθηκε κάτι τέτοιο. Γι’ αυτό έστειλα την επιστολή, για να μην δημιουργούνται εντυπώσεις.

 

Κάθε εβδομάδα υπάρχουν δηλώσεις, σε όλη την Ευρώπη γίνονται δηλώσεις, απλώς έχουν ένα όριο. Στην ΟΥΕΦΑ η συμπεριφορά των παραγόντων από τη στιγμή που μπαίνουν στο γήπεδο μέχρι να φύγουν, τιμωρούνται.

 

Σπάθας και Γιάχος ήταν διεθνείς διαιτητές, όταν όριζα εγώ δεν μου είχαν δώσει αφορμή. Αν υπήρχε κάτι θα σας το έλεγα. Ποτέ δεν ήμουν υπέρ της τιμωρίας, οι διαιτητές δεν πρέπει να τιμωρούνται, η ΚΕΔ είναι αυτή που αποφασίζει για τιμωρίες και η απόφαση της είναι τελεσίδικη, σύμφωνα με τον κανονισμό. Απαντώντας σε ερωτήσεις του δικηγόρου του Γιώργου Σαρρή, είπε: Στη συνεδρίαση της 13ης Αυγούστου κατατέθηκε μια λίστα με ονόματα διαιτητών. Ήμουν στο εξωτερικό εκείνο το διάστημα γι’ αυτό και έστειλα την επιστολή στις 2/9.

 

«Δεν με πίεσε κανένας για να βάλω τον Κωνσταντινέα στο Ξάνθη - Ολυμπιακός».

 

Δεν θα δεχόμουν με τίποτα να μου έλεγαν ότι «πρέπει να βάλεις αυτούς τους δύο διαιτητές στον πίνακα. Δεν με πίεσε κανένας για να βάλω τον Κωνσταντινέα τον Γενάρη του 2012 στο Ξάνθη - Ολυμπιακός. Αν κάποιος με έπαιρνε τηλέφωνο να είστε σίγουροι ότι θα το είχα καταγγείλει. Ποτέ δεν είχα συζήτηση με τον Σταθόπουλο για απόδοση διαιτητών. Ποτέ δεν μου είπε κανείς, ότι είπε ο Σταθόπουλος να βάλω τον Κωνσταντινέα στο Ξάνθη - Ολυμπιακός.

 

Ήμουν παρών στην συνεδρίαση της ΚΕΔ που καταρτίστηκαν οι πίνακες, τον Αύγουστο του 2012, αυτά που λέει ο Σάββας ότι δεν ήμουν, δεν ισχύουν. Τους πίνακες διαιτητών της Σούπερ Λιγκ τους υπέγραψα στις 20 Αυγούστου.  Οι πίνακες που υπέγραψα ήταν οι ίδιοι με αυτούς που είχαν αναρτηθεί στο διαδίκτυο. Οι πίνακες της Σούπερ Λιγκ έπρεπε να βγουν εκείνη την ημέρα, στις 13/8. Ο πίνακας που μου δόθηκε, αναρτήθηκε, δεν συμπληρώθηκε κάτι.

 

Θεωρώ ότι υπάρχει μια τεράστια πίεση προς τους διαιτητές. Δεν θεωρώ ότι η εκπαίδευση παίζει τον μεγαλύτερο ρόλο. Θεωρώ ότι ο Έλληνας διαιτητής έχει δυνατότητες αλλά η πίεση που δέχεται είναι αφόρητοι. Το πρώτο πρόβλημα είναι οι παράγοντες που ασκούν την πίεση και όχι οι διαιτητές. Δεν ξέρω αν χαρακτηρίστηκε «γιδοβοσκός» ο ξένος διαιτητής στο ΠΑΟΚ - Παναθηναϊκός, αλλά δεν με εκπλήσσει κιόλας.

 

Με τη χρήση var μπορεί να αποδοθεί δικαιοσύνη για ένα γεγονός που δεν έχει υποπέσει στην αντίληψη των διαιτητών ή για ένα φανερό λάθος.

 

Δεν είχα αντιρρήσεις για την παραμονή του Γιάχου στους πίνακες. Θεωρώ στο διάστημα που είχα τους ορισμούς, είχα να κάνω με καλές διαιτησίες, υπήρχαν και λάθη αλλά ήταν υπό έλεγχο. Επί ημερών μου ο πίνακας είχε πολλούς διαιτητές, 23. Ο επιπρόσθετος βοηθός έχει συγκεκριμένο χώρο ευθύνης στον αγωνιστικό χώρο.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του δικηγόρου του Γιάχου, κ. Περπατάρη, για τον τελικό του Κυπέλλου, είπε: «Στον τελικό σφυρίζουν περισσότερο διεθνείς διαιτητές».

 

Περπατάρης: Υπάρχει περίπτωση να οριστεί διαιτητής κάποιος αμφισβητούμενος διαιτητής

Βασάρας: Αυτός που θα το έκανε, θα ήταν…

Περπατάρης: Οι διαιτητές στον τελικό είχαν σύστημα ενδοεπικοινωνίας;

 

Βασάρας: Το 2013 ναι. Όταν μιλάει ένας, τον ακούνε όλοι. Όλοι οι διεθνείς θα ήταν κατά εμένα στη λίστα των υποψηφίων για τον τελικό, όχι μόνο ο Γιάχος. Όσο εγώ ήμουν στην ΚΕΔ, δεν υπέπεσε κάτι μεμπτό στην αντίληψη μου που να με αναγκάσει να βάλω κάποια πειθαρχική ποινή σε διαιτητές. Όσο ήμουν στην ΚΕΔ, δεν ήρθε κανένα χαρτί στα χέρια μου για τους διαιτητές. Δεν γνωρίζω πως λειτουργεί το Sportsradar. Θα σας πω κάτι, στα ξένα είμαι Έλληνας και στην Ελλάδα ξένος

ΠΗΓΗ WWW.SDNA.GR