Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Από χθες το απόγευμα έχει γίνει ο κακός χαμός με αφορμή τα δύο γκολ στο Παναθηναϊκός-Ξάνθη.

Το γεγονός ότι στο γκολ του τριφυλλιού που ακυρώθηκε πάρθηκε λάθος απόφαση παρά τη χρήση VAR, ενώ και στο τέρμα των Ακριτών υπάρχει η υποψία ότι ο Στάρτζεον είναι οριακά εκτεθειμένος έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων και συζητήσεων.

Ταυτόχρονα, όμως, το χθεσινό ματς ανέδειξε και το πόσο προβληματική αποδεικνύεται η εφαρμογή του συστήματος στο ελληνικό πρωτάθλημα με κύρια ευθύνη της ΕΠΟ, παρά το γεγονός ότι έχει δοθεί ένα... τσουβάλι λεφτά γι' αυτό.

Πιο συγκεκριμένα, λόγω βιασύνης να εφαρμοστεί το σύστημα από το ξεκίνημα του πρωταθλήματος, αλλά και υψηλού κόστους, δεν έχει αγοραστεί για τη χώρα μας το λογισμικό που βγάζει στην οθόνη του VAR τις γραμμές του οφσάιντ, όπως συμβαίνει στα ευρωπαϊκά κύπελλα, αλλά και σε άλλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Επίσης, οι διαιτητές που εκτελούν καθήκοντα VAR δεν βλέπουν τις γραμμές που... τραβούν στις φάσεις τα κανάλια που μεταδίδουν τα παιχνίδια.

Αυτό έχει ως συνέπεια σε οριακές περιπτώσεις να βλέπουν και να ξαναβλέπουν το βίντεο και να κρίνουν... εμπειρικά.

Μάλιστα, αυτό είναι κάτι που έχει επισημανθεί προς τους αρμόδιους από τους ίδιους τους διαιτητές, οι οποίοι είχαν κτυπήσει... καμπανάκι για τον κίνδυνο να βρεθούν εκτεθειμένοι σε πολύ οριακές φάσεις.

Και χθες αυτοί οι φόβοι επαληθεύτηκαν!

Όπως επίσης οι ρέφερι έχουν επισημάνει και το πρόβλημα που υπάρχει από την απουσία από το ελληνικό πακέτο του VAR της τεχνολογίας γραμμής. Και αυτό φάνηκε την περασμένη αγωνιστική στο ντέρμπι ΑΕΚ-ΠΑΟΚ, όταν ο Ελβετός Κλόσνερ και ο Σιδηρόπουλος έψαχναν... μια ώρα για το αν πέρασε ή όχι η μπάλα την γραμμή στην κεφαλιά του Γιακουμάκη και μάλιστα χωρίς να έχουν πλάνο από την ευθεία.

 

Π. ΚΟΥΤΑΚΟΣ