Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά
 

Από την Επιτροπή Διαιτησίας της ΕΠΣ Σερρών, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 11/09 επιμορφωτική συγκέντρωση, στο χώρο του Συνδέσμου Διαιτητών Ποδοσφαίρου, με αντικείμενο ενημέρωσης τις νέες αλλαγές στους Κανόνες του παιχνιδιού 2019 – 2020.

Την επιμορφωτική συγκέντρωση παρακολούθησαν λίγοι προπονητές και ποδοσφαιριστές των ομάδων της ΕΠΣ Σερρών, όπου δόθηκαν διευκρινίσεις στις νέες αλλαγές και στους Κανόνες του παιχνιδιού 2019 – 2020, έγινε αναφορά στις νέες τεχνικές και πειθαρχικές αποφάσεις των διαιτητών.

Από την συγκέντρωση απουσίαζαν πολλοί προπονητές και παράγοντες του ποδοσφαίρου των σωματείων τις ΕΠΣ Σερρών. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που οι προπονητές της Γ’ Εθνικής Μίλτος Δουλγέρης(Δόξα Κάτω Καμήλας) και Παύλος Δημητρίου(Απόλλων Παραλιμνίου) παρακολούθησαν την ενημέρωση για τις τροποποιήσεις των νέων κανονισμών ποδοσφαίρου.

Κύριος ομιλητής της ήταν ο Εθνικός Εκπαιδευτής και παρατηρητής διαιτησίας 2ης κατηγορίας, Γεώργιος Φωτιάδης, που ανέλυσε διεξοδικά τις νέες αλλαγές στους Κανόνες του παιχνιδιού.

 

Αναφέρουμε μερικές από τις μεταβολές:

 

– Η ομάδα που κερδίζει στην κλήρωση πριν την έναρξη του αγώνα πλέον μπορεί να διαλέξει εάν θα πάρει τη σέντρα ή σε πιο τέρμα θα κάνει επίθεση (πριν διάλεγαν μόνο πού θα κάνουν επίθεση).

– Σημαντική αλλαγή είναι αυτή που αφορά τη συνέχιση του ματς με ελεύθερο διαιτητή. Δεν θα υπάρχει πλέον ελεύθερο για δύο παίκτες. Εάν, το παιχνίδι σταματήσει μέσα στην μεγάλη περιοχή, την μπάλα θα την αφήσει ο διαιτητής για τον τερματοφύλακα. Εάν, το παιχνίδι σταματήσει εκτός περιοχής, την μπάλα θα την αφήσει ο διαιτητής για έναν παίκτη της ομάδας που είχε ακουμπήσει τελευταία φορά την μπάλα πριν την διακοπή. Όλοι οι υπόλοιποι ποδοσφαιριστές (και των δύο οµάδων) πρέπει να βρίσκονται τουλάχιστον τέσσερα µέτρα µακριά από την µπάλα µέχρι αυτή να είναι στο παιχνίδι. Η µπάλα είναι στο παιχνίδι όταν αγγίξει το έδαφος.

– Αν η μπάλα ακουμπήσει στον διαιτητή και μπει γκολ ή αλλάξει κατοχή ή αρχίσει μια επικίνδυνη επίθεση το παιχνίδι δεν συνεχίζεται κανονικά όπως μέχρι πρότινος. Πλέον υπάρχει διακοπή και το ματς συνεχίζεται με ελεύθερο διαιτητή με βάση τα όσα αναφέραμε παραπάνω.

– Οι επιθετικοί δεν έχουν πλέον δικαίωμα να χώνονται μέσα στο τείχος. Όταν υπάρχει τείχος οι επιθετικοί θα πρέπει να έχουν απόσταση από αυτό τουλάχιστον ενός μέτρου. Εάν ένας επιθετικός δεν το τηρεί, τότε η ομάδα του τιμωρείται με έμμεσο φάουλ.

Με ποινή θα τιμωρούνται τα χέρια, ακόμα και σε ακούσιες παραβάσεις όταν:

-Η μπάλα έχει πορεία προς το τέρμα.

-Εάν, ο παίκτης που κάνει το χέρι αποκτά κατοχή της μπάλας ή την ακουμπάει και στην συνέχεια σκοράρει.

-Εάν, η μπάλα βρει στο χέρι όταν αυτό κάνει το όγκο του σώματος μεγαλύτερο.

-Εάν, η μπάλα βρίσκει στο χέρι όταν αυτό είναι πάνω από τον ώμο (εκτός εάν πρώτα ο παίκτης έχει παίξει την μπάλα και στη συνέχεια την βρίσκει με το χέρι άθελά του).

-Υπάρχει παράβαση ακόμη και αν ξεκινάει μια επικίνδυνη επίθεση από το χέρι.

Σε περίπτωση χεριού δεν καταλογίζεται παράβαση:

– Εάν, η μπάλα ακουμπήσει το χέρι μετά από επαφή του ίδιου του παίκτη με το κεφάλι-σώμα-πόδι ή από το κεφάλι-σώμα-πόδι από άλλον παίκτη που είναι κοντά του.

– Εάν, η μπάλα ακουμπήσει το χέρι το οποίο είναι κοντά στο σώμα και δεν είναι σε αφύσικη θέση.

– Εάν, ένας παίκτης πέφτει και η μπάλα ακουμπήσει το χέρι του που είναι ανάμεσα στο σώμα και το χορτάρι, αλλά χωρίς το χέρι να μεγαλώνει αφύσικα τον όγκο του(Αν, όμως είναι εκτεταμένο και μεγαλώνει το σώμα, τότε καταλογίζεται παράβαση).

– Σημαντική αλλαγή είναι αυτή που επιτρέπει στους αμυντικούς να παίξουν την μπάλα από την στιγμή που θα γίνει το ελεύθερο κτύπημα (άουτ, φάουλ, οφσάιντ) ακόμα και αν αυτή δεν βγει από την μεγάλη περιοχή. Οι αντίπαλοι υποχρεωτικά είναι εκτός μεγάλης περιοχής.

– Ο παίκτης που γίνεται αλλαγή πρέπει να βγει εκτός αγωνιστικού χώρου από το κοντινότερο σημείο από εκεί που βρίσκεται και όχι από τη διχοτόμο του κέντρο, εκτός αν ο διαιτητής υποδείξει ότι ο ποδοσφαιριστής πρέπει να αποχωρήσει απευθείας και άµεσα από τη διχοτόµο γραµµή ή άλλο σηµείο (π.χ. για λόγους ασφάλειας ή λόγω τραυµατισµού).

– Ο διαιτητής μπορεί να καθυστερήσει να τιμωρήσει με κίτρινη ή κόκκινη κάρτα έναν παίκτη μέχρι την επόμενη διακοπή, εάν η ομάδα που δέχθηκε την παράβαση εκτελέσει στα γρήγορα ένα ελεύθερο λάκτισμα για να δημιουργήσει μια ευκαιρία επίτευξης τέρματος.

Πλέον, οι παράγοντες μιας ομάδας που είναι ένοχοι για απρεπή συμπεριφορά μπορούν να τιμωρηθούν με κίτρινη ή κόκκινη κάρτα. Αν δεν μπορεί να εντοπιστεί ο παραβάτης, τότε ο πρώτος προπονητής θα δεχτεί την κίτρινη ή κόκκινη κάρτα.