Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά
 

Για μια ακόμα χρονιά ανακοινώθηκαν οι πίνακες διαιτητών των εθνικών κατηγοριών. Και για μια ακόμα χρονιά ήρθε στο μυαλό μας το λαϊκό άσμα. "Όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν".

Είναι πασιφανές ότι όποιος είχε μεγαλύτερη πρόσβαση στους τρεις ξένους αρχιδιαιτητές, βασικά στον Περέιρα και κατά δεύτερο λόγο στον Μαρίν, πέρασε και τους διαιτητές του στους πίνακες.

Με μια πρώτη ματιά αυτό που μπορεί να συμπεράνει κανείς είναι ότι ο Πορτογάλος αρχιδιαιτητής έμεινε απόλυτα ευχαριστημένος απ' όλους σχεδόν τους διαιτητές του πίνακα της μεγάλης κατηγορίας την περσινή χρονιά. Δεν εξηγείται διαφορετικά το γεγονός ότι μόνο δύο ρέφερι του περσινού πίνακα βγήκαν και αυτοί όχι τελείως, απλά υποβιβάστηκαν στη Super League 2. Τώρα, το αν θα ισχύσει το ίδιο με τους Βάτσιο, Κατσικογιάννη και Καραντώνη, που υποβιβάστηκαν πέρυσι το καλοκαίρι, για να επανέλθουν τώρα, ή θα έχουν την τύχη αυτών που υποβιβάστηκαν πριν δύο καλοκαίρια και πέρυσι κόπηκαν τελείως, μένει να το δούμε.

Πάντως, το... άπλωμα των πινάκων έγινε για να χωρέσουν όλοι και να ικανοποιηθούν οι επιθυμίες. Και οι δύο που κόπηκαν ατύχησαν, διότι δεν χωρούσαν και είχαν μικρότερο... δόντι από άλλους που παρέμειναν.

 

Διότι και καλά, άντε για τον Λάμπρου (Εύβοιας) να το καταλάβω. Είχε κάποιες κακές διαιτησίες με αποκορύφωμα το ματς Ξάνθης-ΑΕΛ. Αλλά ο Γρατσάνης (Τρικάλων) μπορεί να μην ήταν η σούπερ σφυρίχτρα, αλλά δεν προκάλεσε σε κάποιο ματς, σε αντίθεση με άλλους. Αντίθετα με το πέρασμα των αγωνιστικών είχε κατά γενική ομολογία ανοδική πορεία.

Από τους διαιτητές που ανέβηκαν στη μεγάλη κατηγορία, μόνο δύο είναι καινούργιοι. Και είναι απ' αυτούς που δεν είχαν παίξει ιδιαίτερα τα ονόματά τους για άνοδο. Ο Μαλούτας (Ημαθίας) είναι στο όριο της ηλικίας και λέγεται ότι μπήκε μετά από επιμονή του Μαρίν. Κι επειδή ο Καραντώνης θεωρείτο αδικημένος διότι πέρυσι υποβιβάστηκε χωρίς αιτία και αφορμή, την πλήρωσε προφανώς ο Γρατσάνης και η ΕΠΣ Ημαθίας βρέθηκε με δύο διαιτητές στη μεγάλη κατηγορία. Ο έτερος που ανέβηκε είναι ο ταλαντούχος Πέτρος Τσαγκαράκης, γιος του παλαίμαχου ρέφερι Γιώργου με χρόνια καριέρας στην Α΄ Εθνική, ο οποίος χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς ελπίδα για το μέλλον.

Αν αυτό χαρακτηρίζεται ανάπτυξη της διαιτησίας και παραγωγή ταλέντων με στόχο το μέλλον, τότε κάπου έχουμε χάσει το νόημα των λέξεων. Διότι αυτό που έκαναν σήμερα ο Περέιρα και οι συνεργάτες του το κάνει ο οποιοσδήποτε έχει μυρωδιά από διαιτησία και χωρίς να χρειάζεται να τσεπώνει 22 χιλιάρικα το μήνα για να λειτουργεί, και με τη βούλα πλέον με βάση το νέο κανονισμό διαιτησίας, σαν απόλυτος δικτάτορας και να μην δίνει λογαριασμό σε κανέναν.

Ζημιωμένη για μια ακόμα χρονιά απ' τις επιλογές είναι η Αθήνα. Με μόλις δύο διαιτητές στη Super League 1, όσους και η Ήπειρος, που έχει ως μεγάλο της όπλο τον πρόεδρό της Κώστα Βρακά σε ρόλο κλειδί στην ΕΕ της ΕΠΟ, αλλά και, όπως προαναφέραμε, η Ημαθία, που φαίνεται πως βγήκε κερδισμένη από... καραμπόλα.

Από τους βοηθούς ουσιαστικά κόπηκαν (υποβιβάστηκαν για την ακρίβεια) μόλις τέσσερις, αφού οι Γκάγκας και Ευθυμιάδης εγκατέλειψαν την ενεργό δράση λόγω του ορίου ηλικίας. Κι αν οι τρεις απ' αυτούς (Δέτση, Κρέτσιμος, Γιαννίκος) όντως είχαν σοβαρά θέματα στην πρώτη τους χρονιά στη μεγάλη κατηγορία και κρίθηκε ότι έπρεπε να τους δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία, ο φουκαράς ο Παλαμίδας (Λακωνίας), που τρεις σεζόν δεν έχει προκαλέσει σε κάποιο ματς με τις υποδείξεις του, ή τουλάχιστον δεν έχει κάνει... χοντράδες όπως άλλοι που έμειναν στον πίνακα της μεγάλης κατηγορίας, γιατί τιμωρήθηκε; Μήπως επειδή η Ένωσή του είναι απέναντι από τη νυν διοίκηση της ΕΠΟ και ακόμα και στην τελευταία ΓΣ ήταν επικριτική σε κάποια θέματα;

Τέλος, υπάρχουν και κάποιες συμπεριφορές που προκαλούν. Τα... γυμνάσια που κάνει η ΚΕΔ στον διαιτητή Νεοφυτιάδη από την Κόρινθο δεν τιμούν κανέναν. Μετά από δύο σεζόν στην Super League πέρυσι το καλοκαίρι τον υποβίβασαν στην Football League. Και τώρα τον βάζουν στον πίνακα της 3ης κατηγορίας, πράγμα που σημαίνει ότι θα ορίζεται σε ματς της Γ' Εθνικής, δηλαδή, ουσιαστικά δύο κατηγορίες κάτω (Super League 2 και Football League θα σφυρίζουν οι διαιτητές της 2ης κατηγορίας). Και φόνο να είχε κάνει δεν τον τιμωρείς έτσι. Αν δεν σου κάνει, βγάλτον τελείως, μην τον ταπεινώνεις, όμως.

Και κάτι ανάλογο ισχύει και για κάποιους διαιτητές που σφύριξαν στη μεγάλη κατηγορία και είναι τώρα παρατηρητές. Δεν μπορεί π.χ. ο Θάνος, ο Στυλιαράς, ο Φουκάκης, ο Χαραλαμπίδης να είναι στον πίνακα της 3ης κατηγορίας και άλλοι που έπαιξαν πέντε ματς επόπτες στην Α' Εθνική να είναι στη Super League 1. Τι γυμνάσια είναι αυτά...