Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Στον χθεσινό τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας για πρώτη φορά έγινε χρήση VAR.Δύο φορές χρειάστηκε η συμβολή του. Κι αν στο γκολ του Άκπομ ξεπεράστηκε γρήγορα και χωρίς καν να χρειαστεί ο ρέφερι Τσβάιερ να πάει να δει τη φάση, στην περίπτωση που η ΑΕΚ ζήτησε πέναλτι σε χέρι του Κάνιας δεν συνέβη το ίδιο.

Ο Γερμανός ρέφερι πήγε ο ίδιος και είδε την φάση απ' όλα τα διαθέσιμα ριπλέι και αποφάσισε να παραμείνει στην αρχική του απόφαση, ότι δηλαδή δεν υπήρχε πέναλτι.

Αυτή ακριβώς η φάση συζητείται πάρα πολύ και αρκετοί είναι αυτοί από το χώρο της διαιτησίας που έχουν την άποψη ότι θα έπρεπε να δοθεί η εσχάτη των ποινών.

 

Η συγκεκριμένη φάση είναι απ' αυτές που υπεισέρχεται ο παράγων της ανθρώπινης κρίσης και ο κάθε διαιτητής μπορεί να την κρίνει διαφορετικά.

Όπως τέτοια φάση ήταν και το ακυρωθέν γκολ του Βαρέλα στο περσινό θρυλικό ντέρμπι της Τούμπας ΠΑΟΚ-ΑΕΚ.

Και VAR να υπήρχε τότε, ό,τι και να αποφάσιζε ο Κομίνης, αυτός που δεν θα είχε όφελος από την απόφαση θα... ούρλιαζε.

Επίσης, αυτή η φάση απέδειξε ότι το VAR δεν είναι πανάκεια και ότι την τελική απόφαση την παίρνουν και πάλι άνθρωποι.

Επομένως, δεν θα είναι εύκολο να κατευνάσει τις διαμαρτυρίες και τα πάθη, αφού στην Ελλάδα δεν υπάρχει καλή πίστη.

Αν ήταν Ελληνας διαιτητής στον αγωνιστικό χώρο και στο VAR και δεν έδινε αυτό το πέναλτι θα γινόταν του Κουτρούλη ο γάμος.

Δυστυχώς στην Ελλάδα υπάρχει τρομερή κακοπιστία και αν ο Τσβάιερ ήταν ο Παπαπέτρου, ο Σιδηρόπουλος, ο Παπαδόπουλος και ο Στέγκεμαν (ο διαιτητής χθες στο VAR) o Σκουλάς, ο Διαμαντόπουλος, ο Κομίνης, ο Τζήλος ή δεν ξέρω ποιος άλλος Έλληνας διαιτητής, όχι απλά δεν θα πέρναγε τόσο αναίμακτα η φάση, αλλά έχω ζωηρές αμφιβολίες αν θα συνεχιζόταν ομαλά το ματς.

Κι επειδή πολύ φοβάμαι ότι δεν θα αλλάξει κάτι με το VAR, λόγω της ελληνικής… κουλτούρας της διακρούς διαμαρτυρίας και της καχυποψίας, προβλέπω ότι τουλάχιστον στα ντέρμπι και του χρόνου όλη η διαιτητική ομάδα, συμπεριελαμβανομένου και του VAR θα είναι ξένοι.

Διαφορετικά, απ' εκεί που είχαμε ανακοινώσεις για... στημένους διαιτητές, θα έχουμε και για... διαπλεκόμενους VARιστες.

ΠΗΓΗ www.filathlos.gr