Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά
 

 

 

ΚΑΝΟΝΑΣ 1

 

O αγωνιστικός χώρος πρέπει να είναι:

-εξ ολοκλήρου με φυσικό χλοοτάπητα ή

- εξ ολοκλήρου με τεχνικό χλοοτάπητα, εάν οι  κανονισμοί της διοργάνωσης το επιτρέπουν

-συνδυασμός τεχνικού και φυσικού χλοοτάπητα, εάν οι  κανονισμοί της διοργάνωσης το επιτρέπουν (υβριδικό σύστημα).

 

Οι διοργανώσεις μπορούν να καθορίζουν το μήκος της πλάγιας γραμμής και της γραμμής τέρματος σύμφωνα με τις παραμέτρους του Κανόνα 1.

 

Επιτρέπονται στις σημαίες των κόρνερ λογότυπα ή εμβλήματα της FIFA, των Ομοσπονδιών, των Εθνικών Ποδοσφαιρικών Ομοσπονδιών, των διοργανωτριών, των ομάδων ή άλλων φορέων. 

                                                                                                                                         

ΚΑΝΟΝΑΣ 3

                                                                                                                                        

Ένα παιχνίδι δεν μπορεί να αρχίσει ή να συνεχιστεί εάν κάποια από τις ομάδες έχει λιγότερους από 7 παίκτες.

 

Εάν το παιχνίδι σταματήσει για παρέμβαση ενός αξιωματούχου ομάδος, αναπληρωματικού, αντικατασταθέντος ή παίκτη που έχει αποβληθεί, το παιχνίδι ξαναρχίζει με άμεσο ελεύθερο λάκτισμα ή πέναλτι.

 

Ένας παίκτης ο οποίος αποβάλλεται:                                                                                         

  • πριν υποβληθεί ο κατάλογος των παικτών της ομάδας, δεν μπορεί να δηλωθεί με οποιαδήποτε ιδιότητα                                                                                                                                          

   • αφού δηλωθεί στον κατάλογο των παικτών της ομάδος και πριν το εναρκτήριο λάκτισμα, μπορεί να αντικατασταθεί από δηλωθέντα αναπληρωματικό, ο οποίος δεν μπορεί να αντικατασταθεί στον πάγκο της ομάδος του. Ο αριθμός των αντικαταστάσεων που μπορεί να κάνει η ομάδα δεν μειώνεται.                                                                                                                     

• μετά το εναρκτήριο λάκτισμα δεν μπορεί να αντικατασταθεί.

                                                     

Εάν η μπάλα κατευθύνεται στο τέρμα και ένας αναπληρωματικός ή αξιωματούχος ομάδος ή αποβληθείς παίκτης η εξωτερικοσς παράγοντας παρέμβει στο παιχνίδι χωρίς να εμποδίσει έναν αμυνόμενο να παίξει την μπάλα, το γκολ μετράει εάν η μπάλα εισέλθει στο τέρμα (ακόμη και αν έγινε επαφή με την μπάλα) εκτός εάν η μπάλα εισέλθει στο τέρμα των αντιπάλων.

  Εάν, αφού έχει επιτευχθεί ένα γκολ και το παιχνίδι έχει ξαναρχίσει, ο διαιτητής αντιληφθεί ότι ένα επιπρόσθετο πρόσωπο βρισκόταν στον αγωνιστικό όταν επιτεύχθηκε το γκολ, το γκολ πρέπει να μετρήσει.

 

ΚΑΝΟΝΑΣ 4

 

Ένας παίκτης που χάνει συμπτωματικά το παπούτσι ή την επικαλαμίδα του πρέπει να το/την αντικαταστήσει το συντομότερο δυνατόν και όχι αργότερα από την επόμενη διακοπή του παιχνιδιού. Εάν, πριν γίνει αυτό, παίξει την μπάλα και πετύχει γκολ, το γκολ μετράει.                                                                                                                                                        

 Ένας παίκτης που αφήνει τον αγωνιστικό χώρο για να διορθώσει ή αλλάξει τον εξοπλισμό του πρέπει:                                                                                                                                                • να έχει ελεγχθεί ο εξοπλισμός του από έναν αξιωματούχο αγώνα (διαιτητή, τέταρτο διαιτητή, βοηθό διαιτητή ή επιπρόσθετο βοηθό) πριν του επιτραπεί να εισέλθει πάλι          

• να εισέλθει πάλι μόνο με την άδεια του διαιτητή (η οποία μπορεί να δοθεί κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού)

                                                                                                                                                      ΚΑΝΟΝΑΣ 5

                                                                                                                                            

Οι αποφάσεις θα πρέπει να γίνονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο από διαιτητή σύμφωνα με τους Κανόνες του Παιχνιδιού και το «πνεύμα του παιχνιδιού» και θα βασίζονται στη γνώμη του διαιτητή ο οποίος έχει τη διακριτική ευχέρεια να λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα μέσα στο πλαίσιο των Κανόνων του Παιχνιδιού.

 

Ο διαιτητής έχει την αρμοδιότητα να λαμβάνει πειθαρχικά μέτρα από τη στιγμή που θα εισέλθει στον αγωνιστικό χώρο για την επιθεώρηση του αγωνιστικού χώρου μέχρι να φύγει από τον αγωνιστικό χώρο μετά τη λήξη του παιχνιδιού (συμπεριλαμβανομένων των λακτισμάτων από το σημείο του πέναλτι). Εάν, πριν εισέλθει στον αγωνιστικό χώρο στην έναρξη του παιχνιδιού, ένας παίκτης διαπράξει μία παράβαση που τιμωρείται με αποβολή, ο διαιτητής έχει την αρμοδιότητα να μην του επιτρέψει να λάβει μέρος στο παιχνίδι (δες και τον Κανόνα 3). Ο διαιτητής θα το αναφέρει στο φύλλο αγώνας.

 

Ο διαιτητής έχει την αρμοδιότητα να δείχνει κίτρινες ή κόκκινες κάρτες από τη στιγμή που θα εισέλθει στον αγωνιστικό χώρο στην έναρξη του παιχνιδιού μέχρι μετά τη λήξη του παιχνιδιού, συμπεριλαμβανομένων της διακοπής του ημιχρόνου, της παράτασης και των λακτισμάτων από το σημείο του πέναλτι. 

 

Ένας παίκτης που έχει τραυματισθεί εξαιτίας μιας παράβασης με επαφή για την οποία ο αντίπαλος παρατηρείται ή αποβάλλεται (π.χ. ριψοκίνδυνο ή σοβαρό επικίνδυνο παιχνίδι),   μπορεί να εκτιμηθεί ο τραυματισμός του και να δεχθεί ιατρική φροντίδα γρήγορα μέσα στον αγωνιστικό χώρο.

 

Εάν μια επιπρόσθετη μπάλα, ένα άλλο αντικείμενο ή ζώο εισέλθει στον αγωνιστικό χώρο κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, ο διαιτητής πρέπει:                                                                     

• να σταματήσει το παιχνίδι (και να ξαναρχίσει με ελεύθερο διαιτητή) μόνο εάν αυτή/ό παρεμβαίνει στο παιχνίδι εκτός εάν η μπάλα κατευθύνεται προς το τέρμα και η παρέμβαση δεν εμποδίζει έναν αμυνόμενο να παίξει την μπάλα, το γκολ μετράει εάν η μπάλα εισέλθει στο τέρμα (ακόμη και αν έγινε επαφή με την μπάλα) εκτός εάν η μπάλα εισέλθει στο τέρμα των αντιπάλων.

 

Οι διαιτητές και οι άλλοι αξιωματούχοι αγώνα απαγορεύεται να φορούν κοσμήματα ή κάθε άλλο ηλεκτρονικό εξοπλισμό.

 

ΚΑΝΟΝΑΣ 8

   Εναρκτήριο λάκτισμα: Η μπάλα είναι στο παιχνίδι όταν λακτιστεί και κινηθεί ξεκάθαρα. Μπορεί να λακτισθεί προς οποιαδήποτε κατεύθυνση.

 

Οποιοσδήποτε αριθμός παικτών μπορεί να διεκδικήσει ένα ελεύθερο διαιτητή (συμπεριλαμβανομένων των τερματοφυλάκων). Ο διαιτητής δεν μπορεί να αποφασίσει για ποιος θα διεκδικήσει το ελεύθερο διαιτητή ή για την έκβασή του.

                                           

Εάν μετά από ένα ελεύθερο διαιτητή η μπάλα εισέλθει στο τέρμα χωρίς να την αγγίξουν τουλάχιστον δύο (2) παίκτες το παιχνίδι ξαναρχίζει με:

 

 -ένα από τέρματος λάκτισμα εάν εισέλθει στο τέρμα των αντιπάλων                                     

   • ένα γωνιαίο λάκτισμα (κόρνερ) εάν εισέλθει στο τέρμα της ομάδος                                             

 

ΚΑΝΟΝΑΣ 10

 

Η επιλογή του τέρματος για τα λακτίσματα από το σημείο του πέναλτι: Εάν δεν υπάρχουν άλλα ζητήματα (π.χ. συνθήκες αγωνιστικού χώρου, ασφάλειας κλπ) ο διαιτητής με το στρίψιμο ενός κέρματος θα αποφασίσει σε ποιό τέρμα θα εκτελεστούν τα πέναλτι και η απόφασή του θα αλλάξει μόνο για λόγους ασφαλείας ή εάν το τέρμα ή ο αγωνιστικός χώρος γίνουν ακατάλληλα.

                                                                                         

Με εξαίρεση την αντικατάσταση ενός τραυματισμένου τερματοφύλακα, μόνο οι παίκτες που βρίσκονται στον αγωνιστικό χώρο ή είναι προσωρινά εκτός αγωνιστικού χώρου (τραυματισμός, προσαρμογή εξοπλισμού κλπ) στο τέλος του παιχνιδιού έχουν δικαίωμα εκτέλεσης πέναλτι.                                                                                                                                                       

Κάθε ομάδα είναι υπεύθυνη να  επιλέξει από τους παίκτες που έχουν δικαίωμα τη σειρά με την οποία θα εκτελέσουν τα πέναλτι. Ο διαιτητής δεν ενημερώνεται για τη σειρά.                                                                                  

 Εάν μετά το τέλος του αγώνα και πριν ή κατά τη διάρκεια των λακτισμάτων μία ομάδα έχει μεγαλύτερο αριθμό παικτών από την αντίπαλό της, πρέπει να ελαττώσει τον αριθμό τους ώστε να είναι ίσος με αυτόν της αντιπάλου της και ο διαιτητής πρέπει να ενημερωθεί για το όνομα και τον αριθμό κάθε παίκτη που αποκλείστηκε. Οποιοσδήποτε παίκτης αποκλειστεί δεν επιτρέπεται να συμμετάσχει στα λακτίσματα (εκτός, όπως περιγράφεται παρακάτω).                                                                                    

 Ένας τερματοφύλακας ο οποίος δεν είναι σε θέση να συνεχίσει πριν ή κατά τη διάρκεια των λακτισμάτων και του οποίου η ομάδα δεν έχει πραγματοποιήσει τον μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό των αντικαταστάσεων, μπορεί να αντικατασταθεί από έναν δηλωμένο αναπληρωματικό ή έναν παίκτη που έχει αποκλειστεί για να εξισωθεί ο αριθμός των παικτών αλλά δεν μπορεί να λάβει περαιτέρω μέρος στο παιχνίδι και δεν μπορεί να εκτελέσει πέναλτι.                                                                                                                                                     

 

Τα λακτίσματα από το σημείο του πέναλτι δεν θα καθυστερούνται για έναν παίκτη που αφήνει τον αγωνιστικό χώρο. Αν ο παίκτης δεν επιστρέψει την ώρα εκτέλεσης του λακτίσματος, το πέναλτι του παίκτη  ‘καταπίπτει’ (δεν εκτελείται).

 

ΚΑΝΟΝΑΣ 11

 

Ένας παίκτης είναι σε θέση οφσάιντ εάν οποιοδήποτε τμήμα της κεφαλής, του σώματος ή των ποδιών βρίσκεται στο αντίπαλο μισό γήπεδο (με εξαίρεση τη διχοτόμο γραμμή).           

 

Ένας παίκτης είναι σε θέση οφσάιντ εάν οποιοδήποτε τμήμα της κεφαλής, του σώματος ή των ποδιών είναι πλησιέστερα στην αντίπαλη γραμμή τέρματος από την μπάλα και τον προτελευταίο αμυνόμενο. Τα χέρια και οι βραχίονες όλων των παικτών, συμπεριλαμβανομένων των τερματοφυλάκων, δεν λαμβάνονται υπόψη.                                   

 

Ένας παίκτης που βρίσκεται σε θέση οφσάιντ τη στιγμή που η μπάλα παίζεται ή αγγίζεται από έναν συμπαίκτη του, τιμωρείται μόνο αν συμμετέχει ενεργά στο παιχνίδι με το να:

 -επηρεάζει το παιχνίδι ή   -επηρεάζει έναν αντίπαλο του ή    -αποκτά πλεονέκτημα ευρισκόμενος στη θέση αυτή                                                                                                  

 

Εάν συμβεί μία παράβαση οφσάιντ, ο διαιτητής καταλογίζει ένα έμμεσο ελεύθερο λάκτισμα όπου συνέβη η παράβαση, ακόμη και αν αυτή συνέβη στου παίκτη το δικό του μισό γήπεδο,  (ένα έμμεσο ελεύθερο λάκτισμα μπορεί να καταλογιστεί στου παίκτη το δικό του μισό γήπεδο, εάν ο παίκτης είναι σε θέση οφσάιντ στο αντίπαλο μισό γήπεδο και μετακινηθεί στο δικό του μισό γήπεδο για να διαπράξει μία παράβαση οφσάιντ).             

 

Ένας αμυνόμενος παίκτης εξέρθει του αγωνιστικού χώρου  χωρίς την άδεια του διαιτητή, θα θεωρείται ότι βρίσκεται στη γραμμή του τέρματος ή στην πλάγια γραμμή για τους σκοπούς του οφσάιντ μέχρι την επόμενη διακοπή του αγώνα ή μέχρι η αμυνόμενη ομάδα να έχει παίξει την μπάλα προς τη διχοτόμο γραμμή και αυτή να είναι έξω από την περιοχή πέναλτι. Εάν ο παίκτης εξέλθει του αγωνιστικού χώρου με πρόθεση, πρέπει να παρατηρηθεί την επόμενη φορά που η μπάλα θα είναι εκτός παιχνιδιού.                                                  

 

Ένας επιτιθέμενος παίκτης μπορεί να πατήσει ή να μείνει έξω από τον αγωνιστικό χώρο για να μην συμμετέχει ενεργά στο παιχνίδι. Εάν ο παίκτης επιστρέψει ξανά από τη γραμμή τέρματος και έχει ενεργό συμμετοχή στο παιχνίδι πριν την επόμενη διακοπή του παιχνιδιού ή πριν η αμυνόμενη ομάδα να έχει παίξει την μπάλα προς τη διχοτόμο γραμμή και αυτή να είναι έξω από την περιοχή τέρματος, ο παίκτης θα θεωρείται ότι βρίσκεται  σε σημείο της γραμμής του τέρματος για τους σκοπούς του οφσάιντ. Ένας παίκτης που αφήνει τον αγωνιστικό χώρο με πρόθεση και επανέρχεται χωρίς την άδεια του διαιτητή και δεν τιμωρείται για παράβαση οφσάιντ και αποκτά πλεονέκτημα, πρέπει να παρατηρείται.          

 

Εάν ένας επιτιθέμενος παίκτης παραμένει ακίνητος ανάμεσα στα δοκάρια και μέσα στο τέρμα καθώς η μπάλα εισέρχεται στο τέρμα, το γκολ πρέπει να καταλογιστεί εκτός εάν ο παίκτης διαπράξει παράβαση οφσάιντ ή παράβαση του Κανόνα 12 και σε αυτή την περίπτωση το παιχνίδι ξαναρχίζει με έμμεσο ή άμεσο ελεύθερο λάκτισμα.

 

ΚΑΝΟΝΑΣ 12

 

Το πλεονέκτημα δεν πρέπει να εφαρμόζεται σε περιπτώσεις σοβαρού επικίνδυνου παιχνιδιού, βίαιης συμπεριφοράς ή δεύτερης κίτρινης κάρτας εκτός αν υπάρχει μία σαφής ευκαιρία για γκολ. Ο διαιτητής πρέπει να αποβάλλει τον παίκτη στην επόμενη διακοπή του παιχνιδιού αλλά εάν ο παίκτης παίξει την μπάλα ή μαρκάρει/επηρεάζει έναν αντίπαλο, ο διαιτητής θα σταματήσει το παιχνίδι, θα αποβάλλει τον παίκτη και θα ξαναρχίσει με έμμεσο ελεύθερο λάκτισμα.                                                                                                                       

 

Όταν ένας παίκτης στερήσει από την αντίπαλη ομάδα ένα γκολ ή μια προφανή ευκαιρία για γκολ  αγγίζοντας με πρόθεση την μπάλα με το χέρι, ο παίκτης αποβάλλεται οπουδήποτε και αν συμβεί η παράβαση (εντός ή εκτός της περιοχής πέναλτι).                                                          

 

Όταν ένας παίκτης διαπράξει μία παράβαση εναντίον ενός αντιπάλου μέσα στη δικιά τους περιοχή πέναλτι η οποία στερεί σε έναν αντίπαλο μια προφανή ευκαιρία για γκολ και ο διαιτητής καταλογίσει πέναλτι, ο παραβάτης παίκτης παρατηρείται (κίτρινη κάρτα) εκτός αν: 

-Η παράβαση είναι κράτημα, τράβηγμα ή σπρώξιμο   

 -Ο παραβάτης παίκτης δεν προσπαθεί να παίξει την μπάλα ή δεν υπάρχει πιθανότητα για τον παίκτη να κάνει μαρκάρισμα για να παίξει την μπάλα ή   

  -Η παράβαση είναι μία από τις οποίες τιμωρείται με κόκκινη κάρτα οπουδήποτε αυτή συμβεί στον αγωνιστικό χώρο (π.χ. σοβαρό επικίνδυνο παιχνίδι, βίαιη επαφή κλπ).                     

 Σε όλες τις παραπάνω περιστάσεις ο παίκτης αποβάλλεται.                                                               

 Όταν ένας παίκτης που δεν διεκδικεί την μπάλα, χτυπάει με πρόθεση έναν αντίπαλο ή οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο στο κεφάλι ή το πρόσωπο με το κεφάλι ή το βραχίονα τότε είναι ένοχος βίαιης συμπεριφοράς εκτός αν η δύναμη που χρησιμοποίησε ήταν ασήμαντη.

 

Εάν η μπάλα είναι στο παιχνίδι και ένας παίκτης διαπράξει μία παράβαση μέσα στον αγωνιστικό χώρο κατά:

• ενός αντιπάλου – έμμεσο ή άμεσο ελεύθερο λάκτισμα ή πέναλτι

• ενός συμπαίκτη, αναπληρωματικού, παίκτη που έχει αντικατασταθεί, αξιωματούχου ομάδος ή αξιωματούχου αγώνα – άμεσο ελεύθερο λάκτισμα ή πέναλτι

• οποιουδήποτε άλλου προσώπου  – ελεύθερο διαιτητή

 

Εάν η μπάλα είναι στο παιχνίδι και ένας παίκτης διαπράξει μία παράβαση έξω από τον αγωνιστικό χώρο:

Εάν ο παίκτης εξέλθει του αγωνιστικού χώρου ως μέρος του παιχνιδιού και διαπράξει μία παράβαση κατά ενός άλλου παίκτη, το παιχνίδι ξαναρχίζει με ελεύθερο λάκτισμα από το σημείο της γραμμής των ορίων του αγωνιστικού χώρου (γραμμή τέρματος ή πλάγια γραμμή) που βρίσκεται πλησιέστερα στο σημείο όπου συνέβη η παράβαση. Για τις παραβάσεις που τιμωρούνται με άμεσο ελεύθερο λάκτισμα καταλογίζεται πέναλτι εάν η παράβαση συμβεί μέσα στην περιοχή πέναλτι του παραβάτη.  

 Στα ελεύθερα λακτίσματα η μπάλα είναι στο παιχνίδι όταν λακτιστεί και κινηθεί ξεκάθαρα…

 

ΚΑΝΟΝΑΣ 14

 

Πέναλτι καταλογίζεται εάν ένας παίκτης διαπράττει μία παράβαση για την οποία καταλογίζεται ένα άμεσο ελεύθερο λάκτισμα μέσα στη δική τους περιοχή πέναλτι ή έξω από τον αγωνιστικό χώρο ως μέρος του παιχνιδιού όπως περιγράφεται στους Κανόνες 12 και 13.   

 Η μπάλα:

• πρέπει να είναι ακίνητη στο σημείο του πέναλτι

• η μπάλα είναι στο παιχνίδι όταν λακτιστεί και κινηθεί ξεκάθαρα.

 

Το πέναλτι ολοκληρώνεται όταν η μπάλα σταματά να κινείται, βγαίνει από το παιχνίδι ή ο διαιτητής σταματά το παιχνίδι για οποιαδήποτε παράβαση των Κανόνων.

 Το παιχνίδι σταματάει και ξαναρχίζει με έμμεσο ελεύθερο λάκτισμα ανεξάρτητα από το αν ή όχι επιτεύχθηκε γκολ όταν:

• το πέναλτι εκτελείται προς τα πίσω

• ένας συμπαίκτης του παίκτη που έχει προσδιοριστεί να εκτελέσει το πέναλτι, εκτελεί το πέναλτι. Ο διαιτητής παρατηρεί τον παίκτη που εκτέλεσε το πέναλτι.

• προσποίηση του λακτίσματος της μπάλας, ενώ ο παίκτης έχει ολοκληρώσει την πορεία του (η προσποίηση κατά την πορεία επιτρέπεται). Ο διαιτητής παρατηρεί τον παίκτη.

 

Εάν ο τερματοφύλακας παραβιάσει τους Κανόνες και η μπάλα δεν εισέλθει στο τέρμα το πέναλτι επαναλαμβάνεται. Ο τερματοφύλακας παρατηρείται.

 

Εάν ένας παίκτης από κάθε ομάδα παραβιάσει τους Κανόνες του παιχνιδιού το πέναλτι επαναλαμβάνεται εκτός αν ένας παίκτης διαπράξει μια πιο σοβαρή παράβαση (π.χ. παράνομη προσποίηση).

 

ΚΑΝΟΝΑΣ 16

 

 

Ένα γκολ μπορεί να σημειωθεί απευθείας από την εκτέλεση ενός από τέρματος λακτίσματος αλλά μόνο κατά της αντίπαλης ομάδος. Εάν η μπάλα εισέλθει απευθείας στο τέρμα του παίκτη που το εκτελεί καταλογίζεται ένα γωνιαίο λάκτισμα (κόρνερ) υπέρ της αντίπαλης ομάδος εάν η μπάλα εξήλθε της περιοχής πέναλτι.