Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Συνεδρίασε το απόγευμα της Τρίτης (6/10) το Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας όπου ανάμεσα στα 70 θέματα που περιλάμβανε η ημερήσια διάταξη, αυτό που κέντρισε το ενδιαφέρον και προκάλεσε οξύτατες αντιπαραθέσεις και πολύωρες συζητήσεις ήταν η λήψη απόφασης περί παραχώρησης χρήσης Δημοτικών Εκτάσεων στην Ε.Π.Σ. Καρδίτσας.

Μετά από τοποθετήσεις του δήμαρχου Καρδίτσας κ. Φώτη Αλεξάκου, των αντιδημάρχων και δημοτικών συμβούλων αλλά και αυτών των εκπροσώπων της ΕΠΣ Καρδίτσας, η υπόθεση για τις Ενωσιακές εγκαταστάσεις στην περιοχή του Αγίου Νικολάου οδηγήθηκε σε αναβολή.

Την εισήγηση στο συγκεκριμένο ζήτημα έκανε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και Πολεοδομίας-Περιβάλλοντος, κ. Απόστολος Καπράνας, ο οποίος ανάγνωσε την απόφαση 196/6-6-2003 Δ.Σ. περί παραχώρησης 22 στρεμμάτων και 12,5 στρεμμάτων στην ΕΠΣ Καρδίτσας για 20 έτη για την κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων.

Το ζήτημα που έθεσε η δημοτική αρχή αφορά την τήρηση των όρων που είχαν συμφωνηθεί στην προ 12ετίας απόφαση. Στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου προβλήθηκε φωτογραφικό υλικό από την έκταση των 12,5 στρεμμάτων και παρουσιάστηκε επικρατούσα κατάστασή του, η οποία δεν είναι σε θέση να φιλοξενήσει αθλητικό γεγονός και δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης.

TOΠΟΘΕΤΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΠΣ  Μ. ΠΑΛΑΣΚΑ

 

Ωστόσο, ο πρόεδρος της ΕΠΣ Καρδίτσας κ. Μανώλης Παλάσκας πήρε το λόγο, τονίζοντας, αρχικά, πως ο χώρος είναι ενιαίος και πως η δημοτική αρχή όφειλε να προχωρήσει στις προβλεπόμενες ενέργειες αποψίλωσης χόρτων και καθαρισμού του χώρου, όπως συνέβαινε και με τις προηγούμενες διοικήσεις και περιλάμβανε η συμφωνία για τις εγκαταστάσεις. Μάλιστα είπε ότι η σημερινή κατάσταση είναι αποτέλεσμα της σημερινής δημοτικής αρχής

Κατόπιν, ο πρόεδρος της τοπικής ποδοσφαιρικής ένωσης πήρε θέση σχετικά με το θέμα της οικοδομικής άδειας των κτιρίων, καταθέτοντας σχετικό έγγραφο αδειοδότησης του παλιού κτιρίου και παράλληλα ανάγνωσε την εισήγηση του νυν αντιδημάρχου Καθαριότητας Καρδίτσας, κ. Σωτήρη Αντωνίου στο Δ.Σ. της 29ης Απριλίου 2010 που ως αντιδήμαρχος Καθαριότητας πρότεινε τη δημιουργία δημοτικού ιατρείου στο κτίριο που φέρεται να μην έχει άδεια. Ακολούθως, ο κ. Παλάσκας αναφέρθηκε και σε μη τήρηση των όρων από πλευράς δημοτικής αρχής, καθώς, σε απόσπασμα της σύμβασης για τις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις που ανάγνωσε ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου, τόνισε πως καταγγελία σχετικά με τη σύμβαση μπορεί να γίνει μέσω της δικαστικής οδού.

Η ΚΟΝΤΡΑ ΜΕ ΤΟΝ ΗΛ. ΧΑΤΖΗ

Εύλογα από το θέμα της οικοδομικής άδειας ανέκυψε και το ζήτημα της ηλεκτροδότησης και εάν είναι νόμιμη ή παράνομη, όπως ανέφερε στην τοποθέτησή του ο δημοτικός σύμβουλος κ.Ηλίας Χατζής. Ο κ. Χατζής υποστήριξε πως πέραν της έλλειψης αδειοδότησης και ηλεκτροδότησης των κτιρίων, διενεργήθηκαν παρατυπίες όλο το προηγούμενο διάστημα από την ημέρα που υπεγράφη η σύμβαση. Σ’ εκείνο το σημείο, οι αντιδράσεις ήταν έντονες από τους εκπροσώπους της ΕΠΣ Καρδίτσας και εκπροσώπων σωματείων της Ένωσης που παρευρίσκονταν στην αίθουσα του Δ.Σ., οι οποίοι πήραν το λόγο και εξήγησαν ότι ο κ. Χατζής, ως παράγοντας διαιτησίας της ΕΠΣ Καρδίτσας δραστηριοποιήθηκε στους συγκεκριμένους χώρους και φιλοξενήθηκε στα κτίρια, ενώ το θέμα προέκυψε από τον ίδιο, όταν με αίτησή του και επικαλούμενος προσωπικούς λόγους, αποχώρησε από την ΕΠΣ Καρδίτσας για να καταλήξει στη γειτονική ΕΠΣ Τρικάλων στις αρχές του 2013.

 

Μάλιστα, όταν ο κ. Χατζής ανέφερε στην τοποθέτησή του ότι ο κ. Παλάσκας είχε καταστήσει γνωστό με επιστολή του στο Δ.Σ. το 2007 ότι ο χώρος στερείται άδειας, ο πρόεδρος της ΕΠΣ Καρδίτσας πήρε το λόγο και σημείωσε ότι ο νυν δημοτικός σύμβουλος είχε, εύλογα, γνώση του γεγονότος, ωστόσο δεν πήρε θέση όλο αυτό το διάστημα, παρά μόνο όταν απομακρύνθηκε από την τοπική ποδοσφαιρική ένωση.

Επιπρόσθετα, ο κ. Παλάσκας τόνισε πως στο χώρο έχουν γίνει έργα, όπως η περίφραξη, με χρηματοδότηση της Ε.Π.Ο. και πως στις Ενωσιακές εγκαταστάσεις και συγκεκριμένα στο γήπεδο 5×5 διεξάγονται αγώνες των αναπτυξιακών πρωταθλημάτων και πραγματοποιούνται συγκεντρώσεις των μικτών ομάδων της ΕΠΣΚ.

Οι ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ

Ωστόσο, μετά την πρόταση του δημοτικού συμβούλου κ. Κωνσταντίνου Μιχαλάκη να διακοπεί η λειτουργία του χώρου για λόγους προστασίας σωματικής ακεραιότητας των αθλούμενων αλλά και να διευκρινιστεί το ζήτημα αδειοδότησης και ηλεκτροδότησης, ο πρόεδρος της ΕΠΣ Καρδίτσας συμφώνησε με την άρση οποιασδήποτε δραστηριότητας στο χώρο, όμως τόνισε πως για το θέμα της παραχώρησης των 12,5 στρεμμάτων στο Δήμο, η τοπική Ένωση οφείλει να συνεδριάσει και να επιστρέψει με την απόφαση που θα προκύψει από το Δ.Σ.

Από τις φορές που πήρε το λόγο ο κ. Παλάσκας, τόνισε πως το θέμα της οικοδομικής άδειας η τοπική Ένωση είχε αρχίσει ήδη ενέργειες μελέτης και πως η κατάσταση αυτή επικρατούσε πολύ πριν αναλάβει την προεδρία της ΕΠΣΚ, χωρίς η τωρινή διοίκηση να εμπλέκεται.

Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Σωτήρης Αντωνίου πήρε το λόγο, τονίζοντας ότι δεν έχει καμία προσωπική εμπάθεια και πως επιθυμία του είναι να λυθεί το ζήτημα, συναινώντας στην πρόταση του δημάρχου κ. Φ. Αλεξάκου και του αντιδημάρχου κ.Απ. Καπράνα να δοθεί προθεσμία προκειμένου η ΕΠΣ Καρδίτσας να τηρήσει όρους της σύμβασης.

Παράλληλα, ο κ. Αντωνίου υπογράμμισε ότι για το ζήτημα της καθαριότητας τηρήθηκε η διαδικασία που προβλέπεται για όλους τους ιδιώτες και εστάλη σχετική ειδοποίηση για να προβούν στις ανάλογες ενέργειες.

Αξίζει να σταθούμε και στις τοποθετήσεις των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων σχετικά με το ζήτημα, όπου ο κ. Κωνσταντίνος Παπαλός απάντησε στην αναφορά του κ. Παλάσκα σχετικά με την ισχύουσα κατάσταση κατά τη διάρκεια της θητείας του ως δήμαρχος και ανέφερε ότι για το θέμα της ηλεκτροδότησης δεν ήταν γνώστης ότι υπήρχε κτίριο χωρίς οικοδομική άδεια. Από την πλευρά του ο κ. Βασίλης Κρανιάς ανέφερε πως θα έπρεπε να είχε γίνει βαθύτερη έρευνα ώστε να έρθει το θέμα προς συζήτηση στο Δ.Σ., ενώ ο κ. Ηλίας Σχορετσανίτης τόνισε πως το συμφωνητικό που είχε υπογραφεί, αναφέρει ότι καταγγελία από τη δημοτική αρχή σχετικά με τους όρους της σύμβασης μπορεί να γίνει μόνο ενώπιον αρμόδιου δικαστηρίου, επομένως, το ζήτημα δεν άπτεται στις αρμοδιότητες του Δημοτικού Συμβουλίου. 

Η συζήτηση έκλεισε με συμφωνία να δοθεί στην ΕΠΣΚ η διορία διαμόρφωσης του χώρου και έκδοσης αδειών των κτιρίων που δεν έχουν το αντίστοιχο νόμιμο έγγραφο και η τοπική Ένωση να αναλάβει επίσης αποκλειστικά τα λειτουργικά έξοδα των εγκαταστάσεων, που μέχρι τώρα επωμιζόταν και ο Δήμος, μέχρι να γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις για να τηρηθούν οι όροι του συμφωνητικού. Συμφωνία σε αυτή την πρόταση υπήρξε από όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, πλην του κ. Χατζή και έτσι η υπόθεση οδηγήθηκε σε αναβολή.

ΠΗΓΗ  www.sportiva karditsa.gr