Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά
 

 

Η OYΕΦΑ  ζήτησε από τον ελίτ Σουηδό διαιτητή Glenn Nyberg να μοιραστεί μερικές συμβουλές για τους αξιωματούχους που μόλις ξεκινούν.

1 – Αγαπήστε αυτό που κάνετε

«Το πάθος είναι το μεγαλύτερο πράγμα ως διαιτητής. Συμβουλεύω τους νέους διαιτητές ή οποιονδήποτε διαιτητή δεν είναι στο κορυφαίο επίπεδο να θυμούνται ότι το ποδόσφαιρο έχει να κάνει με πάθος. Αν αγαπάς να είσαι διαιτητής και δείχνεις σε όλους ότι το αγαπάς, τότε οι παίκτες θα σε δεχτούν περισσότερο.

«Ο πατέρας μου ήταν βοηθός διαιτητή, οπότε, για μένα, ήταν στο αίμα. Ήταν το πρότυπό μου όταν ήμουν μικρό παιδί, και αργότερα ήταν καλό να τον έχω στους αγώνες μου, γιατί μπορεί να είναι αρκετά δύσκολο όταν είσαι νέος και δεν έχεις πολλή εμπειρία. "

2 – Μάστερ στους νόμους του παιχνιδιού

"Είναι προφανές, αλλά ως διαιτητής, πρέπει να γνωρίζεις τους Νόμους του Παιχνιδιού γιατί είναι καθήκον σου να τους εφαρμόσεις σε ένα ματς, γιατί πρέπει να παιχτεί με δίκαιο τρόπο. Είναι επίσης δική σου ευθύνη να συμβαδίζεις με τυχόν αλλαγές κάθε σεζόν. Η παρακολούθηση ενός εκπαιδευτικού κύκλου διαιτησίας είναι η τέλεια αφετηρία, και η βάση για την οικοδόμηση της κατανόησης του παιχνιδιού. "

3 – Πάρτε τη σωστή θέση σας

"Στην αρχή, η γυμναστική δεν είναι το μεγαλύτερο θέμα στη διαιτησία, αλλά όταν ανεβαίνεις όλο και πιο ψηλά και το ποδόσφαιρο γίνεται όλο και πιο γρήγορα, το επίπεδο γυμναστικής πρέπει να βελτιωθεί, για διαιτητές όπως και οι παίκτες. Αυτό προφανώς σε βοηθά να μπεις σε καλές θέσεις για να πάρεις αποφάσεις, κάτι που είναι πραγματικά σημαντικό. Εάν πάτε σε ένα υψηλότερο επίπεδο, τότε ίσως είστε σε θέση να μελετήσετε πώς παίζουν οι ομάδες και να μπορείτε να προβλέψετε ποιες κινήσεις πρέπει να κάνετε για μια συγκεκριμένη φάση παιχνιδιού. "

4 – Πίστεψε στον εαυτό σου και ξέχνα τα λάθη σου

"Γνωρίζουμε ότι ως διαιτητές, κάθε απόφαση που παίρνουμε θα μπορούσε να κάνει κάποιον δυσαρεστημένο, και δεν θα χειροκροτηθεί παντού, αυτή είναι απλά η δουλειά και πρέπει να είσαι ψυχικά δυνατός.

"Όταν ξεκινήσεις, θα κάνεις λάθη, και θα νιώθεις σαν να καταρρέει όλος ο κόσμος. Ως νέος διαιτητής με λιγότερη εμπειρία, ένα χαμένο ρίξιμο και κάποιοι παίκτες που φωνάζουν μπορεί να κάνουν τα πάντα να μοιάζουν με καταστροφή, αλλά όλοι μαθαίνουμε κάνοντας λάθη. Μερικές φορές τώρα μπορεί να κάνω λάθος, αλλά δεν θα αφήσω ένα throw-in να κυβερνήσει τον κόσμο μου, και εσύ θα έπρεπε να είσαι το ίδιο. "

5 – Η επικοινωνία είναι κλειδί

«Η επικοινωνία είναι πολύ σημαντική στη διαιτησία, και είναι μέρος του ρόλου σου στην ηγεσία του αγώνα. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι μιλάς και εξηγείς τις αποφάσεις σου, όλοι έχουμε το δικό μας στυλ με αυτό, και μου αρέσει να μιλάω με παίκτες για να τους λέω πώς βλέπω τα πράγματα. Η επικοινωνία μπορεί να είναι και στη γλώσσα του σώματος σας. Πάντα προτιμώ να μένω ήρεμος με τους παίκτες, και μετά αν είμαι ήρεμος, ελπίζω, θα μου δώσουν πίσω την ηρεμία.

"Τελικά υπάρχουν και οι βοηθοί διαιτητές σας, αν τους έχετε. Τώρα, με το VAR, μερικές φορές η ομάδα διαιτησίας μπορεί να είναι έξι, επτά, οκτώ άτομα, και όλοι πρέπει να μιλάμε μεταξύ μας και να ακούμε.